met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

NEN-EN-ISO 14119: 'Afschermingsnorm'

Menig machinebouwer en zijn industri‘le installateur of 'system integrator' worstelen nog met de vernieuwde Europese Machinerichtlijn 2006/42/EG en de bijbehorende normen.

15 jun 2010

Toch moeten sommigen van hen al weer rekening houden met een volgende nieuwe norm voor veiligheid in industri‘le installaties, kortweg 'de afschermingsnorm'. Binnen een ˆ twee jaar wordt deze norm binnen de EER en dus vervolgens ook in Nederland overgenomen als de NEN-EN-ISO 14119.

NEN Afschermingsnorm

Oude norm

Al bijna vijftien jaar kennen we in ons land de Europese norm NEN-EN 1088, die handelt over 'Blokkeerinrichtingen gekoppeld aan afschermingen - Grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze'. In 2008 werd hieraan een tweede amendement toegevoegd.

Daarnaast is er sinds 1998 de wereldwijde ISO 14119 met dezelfde titel, waaraan in 2007 eveneens een nieuw amendement met 'grondbeginselen voor het ontwerp en de keuze' is gekoppeld. Wanneer normen moeten worden gecorrigeerd, verbeterd of aangepast aan de laatste stand der techniek kunnen ze worden geamendeerd; om de vijf jaar moet iedere norm worden herzien om na te gaan of ze nog actueel zijn en de laatste stand der techniek en kennis vertegenwoordigen. Naar verwachting binnen een ˆ twee jaar zal de Europese normcommissie - en daarmee ook Nederland - de geheel vernieuwde ISO 14119 als NEN-EN-ISO 14119 goedkeuren. Deze gaat beide oude normen vervangen.

Manipulatie

Onder 'manipulatie' wordt in het kader van machineveiligheid verstaan het overbruggen van veiligheidskringen, besturingen en/of en afsluitingen in industri‘le installaties. Dat gebeurt om sneller door te kunnen gaan met produceren en makkelijker te werken, terwijl de veiligheid van de medewerkers dit niet toelaat. Vooral door deze vormen van manipulatie gebeuren nog tal van arbeidsongevallen. Volgens de nieuwe norm moeten maatregelen worden genomen om manipulatie van de industri‘le veiligheidsbesturingen en -systemen te voorkomen. Er zijn nu reeds veiligheidscomponenten op de markt die machines en industri‘le productielijnen veiliger maken volgens die nieuwe norm.

Meer informatie op de website van NEN

http://www2.nen.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb