met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Aluminium kozijnen worden vervangen door FSC-hout

TimmerSelekt Doornenbal uit Veenendaal voert, in opdracht van de Woningcorporatie ComWonen uit Capelle aan den IJssel/Rotterdam, de gevelrenovatie uit van 317 woningen in de wijk Schollevaer in Capelle aan den IJssel. De woningen liggen in het wijkdeel Breed Wisselspoor en vormen de eerste proeffasen van in totaal 1900 woningen die de komende jaren gerenoveerd dienen te worden.

6 aug 2010

Aluminium
De ramen en deuren van de 317 woningen die momenteel in renovatie zijn, werden destijds uitgevoerd in aluminium. Maar de laatste tijd kwamen er steeds meer klachten van bewoners over vochtoverlast. Om die klachten op te lossen, werd besloten tijdens een groot onderhoud, de aluminium kozijnen te vervangen door het zo genaamde RoVu-kozijnen en de ramen te voorzien van HR++ glas en tochtwering. In dit grootonderhoud werd ook het opnieuw voegen van de gevel meegenomen. Ook worden de woningen voorzien van een nieuw inbouwpakket bestaande uit: toilet, keuken en badkamer. “Als ComWonen gaan we er vanuit dat de woningen daarmee hun tweede levensfase van 25 jaar goed aan kunnen”, aldus Rene Raithel, projectmanager bij ComWonen.

FSC Hout in kozijnen

Keuze voor hout
“De keuze voor hout was een beleidsmatige beslissing”, aldus Raithel: Hout smoelt beter en wij leven in een land waar een grote liefde gekoesterd wordt voor hout. Wanneer je dan kiest voor het toepassen van een duurzame houtsoort op de cruciale plaatsen en tevens de uitvoering verzorgt in Concept III, dan zijn wij er van overtuigd dat hout nauwelijks meer onderhoud vraagt dan welke andere materiaalsoort ook. Bouwfysisch en esthetisch is hout voor ons in ieder geval de beste keuze”, aldus Raithel.

“Kunststof is voor ons nauwelijks een overweging. En de ervaringen met aluminium waren in dit project van dien aard, dat we daar vanaf wilden. Wij hebben de stellige overtuiging dat, als je de juiste keuze in hout maakt en goede afspraken maakt over de kwaliteit, de manier van levering en het onderhoud, dat hout dan gemakkelijk 20 tot 25 jaar onbezorgd meegaat”.

Combi kozijn
ComWonen koos voor het Combi kozijn van de Timmerselektgroep, uitgevoerd door Doornenbal in Veenendaal. Op de cruciale plekken, waar de kans op aantasting van het hout het grootste is, werd gekozen voor Robinia. Voor de ramen en deuren is de houtsoort Accoya gebruikt. Dit is een duurzame FSC-houtsoort, die de laatste jaren veel opgang maakt en door het proces van acetyleren extra duurzaam is en langer meegaat. Tevens werd gekozen voor de plaatsing volgens Concept III, waarbij de kozijnen onder goed geconditioneerde omstandigheden in de fabriek worden geproduceerd en afgelakt en beglaasd op de bouwplaats worden aangeleverd. Om vervolgens direct in de woningen te worden gemonteerd. Daarmee loopt het kozijn tijdens de bouwfase minder risico’s op beschadiging en bestaat er minder overlast voor de bewoners. ‘s Morgens gaat het oude kozijn er uit en ‘s middags zit men weer achter de ramen van het nieuwe kozijn. De montageploeg heeft vervolgens nog maar een halve dag nodig voor het aftimmerwerk .

1900 woningen
In totaal zullen de komende jaren in de wijk Schollevaer nog 1900 woningen worden gerenoveerd. Deze twee projecten worden gezien als proefprojecten. “Voor de andere projecten beraden we ons nog”, aldus Raithel: “Om na te gaan in hoeverre we daar met de leverancier van de kozijnen een overeenkomst aangaan over het onderhoud tijdens de exploitatiefase. We verleggen de risico’s dan naar de leverancier/producent, waardoor we vooraf al afspraken maken over de gewenste kwaliteit over een groot aantal jaren. Dat betekent voor ons een garantie van kwaliteit en onderhoud. En een zorgeloos project voor een groot aantal jaren”, aldus Raithel. “Nu is dat nog niet gebeurd, maar door de keuze voor zwaarder FSC-hout en door te kiezen voor Concept III hebben we wel de garantie dat we de komende jaren in ieder geval geen omkijken hebben naar de gevel”

Combi kozijn
Carel Doornenbal over het Combi Kozijn in combinatie met Concept III: “Met het Combi kozijn, in combinatie met de levering volgens Concept III, heb je als opdrachtgever een onderhoudsvriendelijk kozijn in hout dat zeker 20 tot 30 jaar meekan. Want als men kiest voor de juiste houtsoort op de juiste plaats, en een geconditioneerd productieproces en directe plaatsing, dan voorkomt men problemen. Daarmee beperk je ook het onderhoud van hout tot normale onderhoudsproporties.”

Opmerkelijk is dat Doornenbal al 15 jaar geleden met deze ontwikkelingen bezig was. Toen werd er echter argwanend naar gekeken. Doornenbal lacht als hij zegt: “Nu ziet de markt duidelijk de waarde van deze manier van het toepassen van hout en de verwerking daarvan. Daarmee is het sprookje van houtrot voor eeuwig verleden tijd. Essentieel is het maken van de juiste keuzes. Het juiste hout, op de juiste plaats en het juiste concept van verwerken en plaatsen en het maken van goede afspraken over onderhoud. Dan gaat een houten kozijn zeker 20 tot 30 jaar mee”, besluit Carel Doornenbal.

http://www.doornenbal.com/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb