met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

UNStudio Toren op de Zuidas in Amsterdam gerealiseerd

De gerealiseerde UNStudio Toren telt 21 verdiepingen en maakt deel uit van Mahler4; een cluster van zes gebouwen dat is gelegen in het hart van de Amsterdamse Zuidas. De Zuidas verbindt Schiphol met de grote zakendistricten in Amsterdam Zuid.

2 okt 2010

Mahler4 omvat 38.000 m2 woningen, 162.000 m2 kantoorruimte en 30.000 m2 winkels, horeca en sportfaciliteiten.
De zes torens variŽren in hoogte van 85 tot 100 meter en zijn vernoemd naar de architectenbureaus die ze hebben ontworpen.
Met een hoogte van 82,5 meter telt de UNStudio Toren 20 verdiepingen kantoorruimte en een begane grond met een entresol. De Royal Bank of Scotland huurt negen verdiepingen van het gebouw en maakt gebruik van de zuidelijke ingang met commerciŽle ruimten aan de Gustav Mahlerlaan.

UNStudio Toren
Het gevelpatroon van de UNStudio Toren bestaat uit een spel van tegenstellingen tussen horizontale en verticale geledingen welke zijn gebaseerd op de principes van het Moirť-effect.
De horizontale geleding bestaat uit witte aluminiumbanden die rondom het gebouw zijn gewikkeld. Doordat de banen variŽren in grootte, diepte en transparantie wordt zon gefilterd, maar dringt het licht ook diep door tot in het gebouw.
De verticale accenten worden gevormd door een aantal interne vides aan de verschillende gevels, die zich uitstrekken over verschillende verdiepingen. Deze vides bewerkstelligen in het interieur een sterke relatie tussen binnen en buiten. Het aanzicht van de toren wordt sterk bepaald door de aanwezigheid van deze vides en maakt dat de gevel voor de gebruikers onderdeel uitmaakt van de kwaliteit van de binnenruimte.
Ben van Berkel: "Bij het ontwerpen van deze toren was het voor ons van belang om de faÁade en de binnenruimten met elkaar te verbinden; om het gebouw te zien als een geheel, bijna zoals een meubelstuk."

UNStudio Toren op de Zuidas

Beleving van de werknemers

Verschillend gekleurde glaspanelen zijn geplaatst in de verticale vides, waardoor de ruimten achter de vides zich onderscheiden in identiteit en lichtwerking. De vides zorgen er ook voor dat het daglicht tot diep in het gebouw kan doordringen.

Normaliter worden vides vaak in het midden van een gebouw geplaatst; hier zijn ze echter direct aan de gevels geplaatst. Dit heeft drie grote voordelen:

De vides kunnen eenvoudig getransformeerd worden in (interne en externe) balkons;

Het bruikbare vloeroppervlak is groter en kan flexibeler worden ingericht. De diepte van het gebouw maakt een hoge ratio mogelijk tussen gevel en bruto vloeroppervlakte; terwijl het gehele gebouw een netto - bruto vloeroppervlakte ratio heeft van 90%. Elke vide heeft een eigen kwaliteit, afhankelijk waar deze zich bevindt in het gebouw. In plaats van dat het verkeersruimte is, zoals vaak het geval is, zijn de vides ontmoetingsplekken of een ruimte om je even terug te trekken.

Een duurzaam gebouw

UNStudio beschouwt duurzaam ontwerpen als een integraal onderdeel van de hedendaagse architectuur. Duurzame oplossingen vormen geen losse toevoegingen maar maken deel uit van het grote geheel.

In het ontwerp van de UNStudio Toren zijn de volgende duurzame oplossingen geÔntegreerd:

Materialen: door toepassing van hoogwaardige materialen wordt vervanging van onderdelen en apparatuur verminderd, daarbij is er een lichtgewicht frame toegepast en kon hierdoor volstaan worden met een lichtere fundering.

Klimaat: het gevelontwerp is afgestemd op de oriŽntatie van het gebouw. De gevellamellen variŽren in afmeting, breedte en diepte, waardoor zonlichtpenetratie en geluidshinder in het kantoor wordt gereguleerd.

Thermische beglazing zorgt voor voldoende daglicht, terwijl het directe zonlicht toetreding vermindert.

Energiebesparende installaties: ondergrondse energie-opslag vermindert het energieverbruik met 30 tot 35,7%. Energiezuinige armaturen en bewegingssensoren reguleren de verlichting en thermisch comfort in het gebouw. Het sanitair is voorzien van waterbesparende reservoirs en er wordt gebruikt gemaakt van zogenaamd grijs water.

Ingepaste flexibiliteit

Flexibiliteit was tijdens het ontwerpproces een hoge prioriteit. Er moest worden ingespeeld op toekomstige veranderingen in gebruikersbehoeften waarbij een minimum aan wijzigingen tot een ander gebruik moest kunnen leiden. In samenwerking met de opdrachtgever is er uitgebreid onderzoek gedaan, zodat er vanaf het begin van het ontwerpproces rekening kon worden gehouden met een maximale flexibiliteit. Dit heeft geresulteerd in een verdiepingsindeling waarbij de kantoorvloeren kunnen worden omgevormd in een woonfunctie zonder dat er structurele veranderingen noodzakelijk zijn.

De gevel is ontworpen volgens een systeem waarbij de glaspanelen eenvoudig vervangen kunnen worden, mocht een functieverandering daar om vragen. Daarnaast bieden de verticale vides de mogelijkheid om getransformeerd te worden in individuele balkons bij een toekomstige woonfunctie.

Ben van Berkel:"De kolomstructuur van de UNStudio toren is gebaseerd op een gridsysteem dat een functie verandering toelaat. Op dit moment staan er in Europa veel kantoorpanden leeg die niet eenvoudig aangepast kunnen worden. De UNStudio Toren is ontworpen met het idee dat het in de toekomst ook kan fungeren als een woontoren. Dit maakt het gebouw duurzaam en flexibel."

http://www.unstudio.com/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer

 


AEC info bouwinformatie

.

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2017 bouwweb