met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Echo ligt mee aan de basis van bouwkundig unicum in Nederland

Je kan de "stadshaard"in de Nederlandse stad Enschede in het voorbijgaan amper missen. De driehoekig gevormde hoogbouw met een markante toren van veertig meter is rondom aangekleed met Delftsblauwe tegelmotieven van de Amsterdamse graffitikunstenaar Hugo Kaagman.

28 nov 2010

De "stadshaard", gebouwd in opdracht van Essent Warmte en ontworpen door Architecten Cie uit Amsterdam, wordt qua architectuur alom geprezen als absolute aanwinst voor de wijk Roombeek. Begin maart werden de ketels gevuld en de branders ontstoken, klaar om de verwarming over te nemen van de woningen in de wijk.

Overspanningen tot 15 meter
Voor bouwonderneming WAM & Van Duren was het een logische keuze om te bouwen met onder meer de prefabelementen en de ondersteunende technische ervaring en service van Echo. In dit geval gaat het om alle betonwanden en de dakvloer boven het ketelhuis. De prefabwanden en -constructie gaan schuil achter kunstzinnige, uit aluminium geconstrueerde tegelpanelen.

Stadshaard

De markante toren van veertig meter is rondom aangekleed met Delftsblauwe tegelmotieven van de Amsterdamse graffitikunstenaar Hugo Kaagman.
Het plaatsen van de wanden in de staalconstructie vergde een gedegen voorbereiding en de inzet van ervaren kraanmachinisten en bouwers.

Ondersteuning van Echo
Het plaatsen van de wanden in de staalconstructie vergde een gedegen voorbereiding en de inzet van ervaren kraanmachinisten en bouwers. Twee hoogwerkers en een 120-tons kraan werkten volgens een nauwgezet werkplan de diverse stappen af, inclusief de plaatsing van de twee kolossale ketels. De driehoekige vorm van het gebouw en de relatief krap bemeten ruimte vormden een extra uitdaging.

Het ketelhuis biedt plaats aan twee ketels van elk 200 m3 met op vijf meter hoogte een roostervloer. De filterinstallatie en rookgaskanalen zijn verwerkt in de eveneens driehoekig gevormde schoorsteen.

De complete topconstructie van de schoorsteen, met dakbedekkingsmateriaal, is in zijn geheel vooraf geconstrueerd en in ˇˇn keer op de toren geplaatst. “Er is heel veel energie gestoken in het voortraject, mede door de technische ondersteuning van Echo. Daar hebben we ontzettend veel profijt van gehad op de bouw”, blikt Marco Landewˇ van WAM & Van Duren tevreden terug op het project.

Enkele technische gegevens

  • 2 Warmwaterketels van 200 m3: 6 meter Æ en 9 meter hoog
  • Warmtekrachtkoppelinginstallatievan 17 ton
  • Maximale verwarmingscapaciteit: 1350 woningen en 20 bedrijven
  • conventionele cv-backupinstallatie
  • hoogte rookkanaal: 42 meter
  • kanaalplaatvloeren SCN 32/120
  • massieve wandpanelen van 20 cm dik met hoogtes vari‘rend van 100 cm tot 320 cm

http://www.echobel.com/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb