met bouwweb vind je meer!


 

1 mei 2014

Nederland levert uniek water monitoring systeem voor de Niger

Het Nederlandse bedrijf EARS Earth Environment Monitoring, in Delft, heeft een contract verworven voor het ontwikkelen en implementeren van een op Meteosat gebaseerd systeem voor meting en monitoring van de neerslag en verdamping en het maken van daarop gebaseerde afvoervoorspellingen in het stroomgebied van de Niger. Voor de afvoervoorspelling werkt EARS samen met het internationale wateropleidings instituut UNESCO-IHE, eveneens in Delft. Voor de implementatie is bijna 4 jaar uitgetrokken. Daarna volgt een onderhoudsfase van 5 jaar.

Met het door EARS ontwikkelde Energie- en Water Balans Monitoring Systeem (EWBMS) worden elk kwartier visuele en thermisch infrarood opnamen van Meteosat ontvangen. Op basis daarvan worden bewolking, neerslag, temperatuur, straling en verdamping berekend en in kaart gebracht. Deze data worden vervolgens gebruikt om een 3-dimensionaal afvoervoorspellingsmodel van de rivier te voeden. Op deze wijze kunnen problemen tengevolge van zeer hoge of lage afvoeren worden voorzien en kunnen tijdig maatregelen worden getroffen.

De huidige inzameling van hydrometeorologische data in het stroomgebied verloopt moeizaam. Het stroomgebied beslaat negen veschillende landen. De samenwerking is niet alltijd optimaal. Apparatuur is duur in aanschaf en onderhoud. Niet zelden worden onderdelen gesloopt en gestolen. Met de implementatie van het op Meteosat gebaseerde systeem zullen deze problemen verleden tijd zijn. Op het dak van het hoofdkantoor van de Niger Rivier Authoriteit in Niamey zal slechts een Meteosat ontvangstschotel staan. Een daar aan gekoppeld computersyteem verwerkt de gegevens dagelijks tot neerslag en verdampings kaarten, alsmede tot rivierafvoeren.

Het is niet de eerste keer dat deze innovatieve technologie wordt toegepast. Van 2005 tot 2009 werd een overeenkomstig systeem geinstalleerd voor de Gele Rivier in Zhengzhou, China. Het systeem was zeer succesvol: de afvoer van de bovenloop (120000 km2 gelegen boven 3000 m) werd binnen 1% nauwkeurig bepaald. Dat was een enorme verbetering in een gebied waar slechts minimaal grondmetingen beschikbaar zijn. In West Afrika, waar de omstandigheden weer anders zijn, zal het systeem opnieuw worden gevalideerd en gecalibreerd.

Volgens EARS directeur Andries Rosema is het EWBMS systeem baanbrekend. In grote delen van de wereld is het aantal meetstations verre van voldoende. Dat belemmert de economische ontwikkeling. De op Meteosat gebaseerde gegevens zijn elke dag over het hele halfrond op een 3*3 km raster beschikbaar. De historische database beslaat 32 jaar. Dat leent zich niet alleen voor het voorspellen van rivierafvoeren, maar kan eveneens worden gebruikt bij het ontwerpen van waterwerken. Ook in de landbouwsector gaat het bedrijf uitdagingen aan. Zo ontwikkelt EARS met deze data ook betaalbare droogte en extreme neerslagverzekeringen voor boeren in Afrika en daarbuiten. Door gebruik te maken van andere geostationaire weersatellieten kunnen vrijwel alle delen van de wereld worden bediend.

meer informatie: EARS

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb