met bouwweb vind je meer!


 

16 februari 2016

Traplift Wijzer

Een traplift aanschaffen onder de nieuwe WMO
Een traplift is een belangrijk hulpmiddel voor veel ouderen om zelfredzaam te zijn in hun eigen woning. Wanneer het beklimmen van een trap een uitdaging wordt moet verhuizen niet de enige oplossing zijn volgens de wet. Ouderen wensen zelf namelijk in de meeste gevallen om zo lang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Veiligheid is hierbij een belangrijke voorwaarde. In 2015 is het echter moeilijker geworden om via de gemeente een traplift te kopen. De reden hiervoor is een wijziging in de algemene wet bijzondere ziektekosten.

Wat is er veranderd?
Sinds 1 januari 2015 is de algemene wet bijzondere ziektekosten (beter bekend als AWBZ) aangepast. De AWBZ is sinds 2015 opgesplitst en is nu onderverdeeld in verschillende bestaande en nieuwe wetten. Veel van de verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wetten is gedelegeerd naar gemeenten zelf. Dit maakt dat gemeenten sinds januari 2015 een groter draagvlak hebben en dat zorgt voor de nodige veranderingen.
Een van deze wetten waar de AWBZ in is onderverdeeld is de wmo (wet maatschappelijke ondersteuning). In deze wet is opgenomen dat een gemeente zelf verantwoordelijk is voor de zelfredzaamheid van hun inwoners en daar hulp bij dient te bieden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Sinds de verandering van de wmo heeft de gemeente meer zeggenschap gekregen in de oplossingen die zij hier beschikbaar voor kunnen stellen. Onder de AWBZ kon men vaak zelf beslissen wat voor hen de beste optie was. Wanneer de beslissing op het aanschaffen van een traplift viel konden gemeenten makkelijker meegaan in deze persoonlijke keuze.

Gemeenten zijn strenger bij het toewijzen van een traplift
Omdat elke gemeente een beperkt budget heeft wordt er sinds 2015 strenger omgegaan met de toewijzing van bepaalde hulpmiddelen. Inwoners komen niet meer zo makkelijk in aanmerking voor een traplift. Er wordt strenger geselecteerd dan onder de AWBZ en de kans om een persoonsgebonden budget voor de aanschaf te krijgen is beduidend minder.

Hoe u nog steeds kunt besparen op een traplift
Wanneer u via de gemeente niet in aanmerking komt bij de gemeente voor een traplift kunt u altijd een dialoog aangaan met de leveranciers. Zo zijn er ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift waardoor u minder budget nodig heeft. Ook door meerdere offertes aan te vragen en te onderhandelen kunt u uitkomen op de beste prijs voor een traplift.

meer informatie: Traplift Wijzer

 

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb