met bouwweb vind je meer!


 

13 juli 2016

Bouwadvies van een elektricien voor het aanleggen van elektra

Heb je net een nieuw huis laten bouwen en wil je de rest van de werkzaamheden grotendeels zelf uitvoeren? Grote kans dan dat je ook de elektra in je woning zelf aan gaat leggen. Indien je hier ervaring mee hebt, weet je waarschijnlijk precies wat je wel en niet moet doen. Wanneer je echter niet al te veel ervaring hebt met het aanleggen van elektra, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het belangrijkste is dat je nooit zo maar ergens lukraak moet beginnen. Ga altijd goed doordacht te werk en zorg voor een gedegen voorbereiding. Vraag eventueel een elektricien om advies.

Tekening maken
Voordat je begint met het aanleggen van de verschilende elektriciteitsleidingen in je woning, moet je goed nadenken over welke apparaten, schakelaars en stopcontacten waar moeten komen. Dit kun je het beste doen door dit aan te geven in een plattegrond van je woning. Voorzie de plattegrond van markeringen op alle punten waar een elektriciteitesaansluiting moet komen. Loop alles stap voor stap langs en bedenk goed of je niets vergeten bent om weer te geven op de tekening. Op deze manier weet je waar je op moet letten bij het plannen en aanleggen van de elektra en kun je goed voorbereid van start gaan.

 Leidingen wegwerken
Wanneer je in een ‘kaal’ huis begint met het aanleggen van elektra, wil je waarschijnlijk alle leidingen netjes wegwerken. Het moet niet zo zijn dat alle leidingen straks schots en scheef over de muur lopen. In dat geval moet u de leidingen in de muur frezen. In eerste instantie moet je gaten in de muur boren voor de lasdozen. Hier kun je later eenvoudig het stopcontact op aansluiten. Voor het maken van de sleuven voor de leidingen kun je gebruikmaken van een beitel en hamer, maar het is veel makkelijker om dit met een sleuvenfrees te doen. Dit apparaat is elektrisch en dat werkt nou eenmaal een stuk makkelijker. Zorg ervoor dat de elektriciteitsleidingen altijd verticaal lopen. Dit voorkomt dat je later de kans loopt om met bijvoorbeeld schroeven of spijkers de leiding te raken. Als er toch een horizontale afstand overbrugd moet worden, kun je dit het beste achter het plafond of onder de vloer doen.

Meer info: Vraag eventueel een elektricien om advies.

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

 

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 
.

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb