Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Noord-Beveland bouwt 55 passiefhuizen

Het Zeeuwse eiland Noord-Beveland begint deze zomer met de bouw van een wijk van 55 passiefhuizen in Wissenkerke. In deze 'proeftuin' zullen allerlei verschillende technieken zullen worden aangewend om een grote reductie van het energieverbruik mogelijk te maken.

25 mei 2009

In de wijk komen huizen met de passiefhuisstandaard of een EPC-waarde van 0,4. Woningen met een EPC hoger dan 0,6 mogen niet gebouwd worden. De te bouwen wijk biedt ruimte aan starterswoningen, levensloopbestendige woningen, vrijstaande villa's, seniorenhuizen en een appartementencomplex. De gemeente Noord-Beveland geeft een korting van 10.000 euro op de grondprijs wanneer het gaat om een ontwerp dat voldoet aan de passiefhuisstandaard.

Noord-Beveland bouwt 55 passiefhuizen

Circle of blame
Met het project hoopt Noord-Beveland de 'circle of blame' te doorbreken. Projectleider Tom Vermin: "De kopende partij zegt: 'ik wil best een duurzaam huis kopen, maar het wordt niet gebouwd'. De bouwer zegt op zijn beurt: 'ik wil best duurzaam bouwen, maar niemand vraagt erom'. En de ontwikkelaar roept op zijn beurt dat hij best iets duurzaams in de markt wil zetten, maar dat de bouwer het niet kan.

Met dit project laten we zien dat duurzaam bouwen inmiddels met bestaande moderne technieken goed mogelijk is. Voor bouwende partijen is het heel belangrijk dat ze inzien dat ze moeten switchen: vanaf 2015 mogen er geen huizen meer gebouwd worden met een EPC-waarde hoger dan 0,4. Wanneer ze inspringen op projecten zoals dit, kunnen ze kennis en ervaring opdoen en mensen opleiden op de steigers."

Randvoorwaarden
Architect Erik Franke tekende samen met zijn Duitse en Italiaanse compagnon - gedrie‘n opereren zij onder de naam `3x3-architecten' - voor het plan waarin de stedenbouwkundige uitgangspunten en beeldkwaliteitsaspecten zijn vastgelegd. Vermin: "Franke is niet per se de ontwerper van alle huizen, maar neemt bijvoorbeeld wel de ontwikkeling van de te bouwen starterswoningen en drie vrijstaande villa's voor zijn rekening. In principe zijn alle bouwende partijen vrij om hun eigen ontwerp neer te zetten binnen de vastgestelde stedenbouwkundige randvoorwaarden."

Vari‘teit
De grote vrijheid die bouwers hebben, zal - zo hoopt Vermin - leiden tot een grote mate van vari‘teit in de wijk. "Daarmee kun je ook laten zien dat er meerdere wegen naar Rome leiden; het is een soort proeftuin voor allerlei concepten, want je kunt op heel veel verschillende manieren een hoge energiereductie bewerkstelligen. De een doet het bijvoorbeeld met heel dikke muren en traditioneel isolatiemateriaal, terwijl een ander juist met dunnere muren en `super' isolatiemateriaal zal werken. Daarnaast is er ook op het gebied van installatiesystemen een breed scala aan mogelijkheden.

http://www.noord-beveland.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl