Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

ARCADIS verwijdert blauwalg

Advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben met een nieuwe methode blauwalgen in recreatieplas Borgerswold in de gemeente Veendam weten aan te pakken. Meer dan 90 procent van het aantal blauwalgen is nu verdwenen (van 680.000 aantallen algen per ml naar 60.000 per ml). Hierdoor kan het zwemverbod voor de recreatieplas worden opgeheven.

23 jul 2009

Blauwalgen bevatten vaak giftige stoffen waarvan mensen ziek kunnen worden. Er is door onderzoekers hard gewerkt aan een oplossing, waarbij het water is behandeld met een zeer lage en ongevaarlijke concentratie waterstofperoxide. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat blauwalgen veel gevoeliger voor deze stof zijn dan andere (niet giftige) algen. Op een speciaal geconstrueerde boot is een stellage gebouwd. Via slangen en buizen die tot op de bodem van de plas reiken, is de stof aan het water toegevoegd. Deze zelfde concentratie waterstofperoxide wordt ook in aquaria toegepast. Daarom verwachten de onderzoekers geen gevolgen voor de vissen in het water. De stof is binnen een paar dagen afgebroken tot water en zuurstof. Er blijft dus niks achter in het milieu. Op deze technologie is inmiddels octrooi aangevraagd.

Het water is half juli behandeld. Uit analyse van watermonsters bleek dat de blauwalg voor ruim 90 procent is verdwenen. Het aandeel van de stof microcystine zakte van 21 naar 12 microgram per liter. Een week later was het 2 microgram per lite. Onder de tien kunnen alle restricties worden opgeheven.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl