Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Wonen boven Winkels biedt oplossing groot tekort studentenwoningen

De leegstand van verdiepingen boven winkels in Nederland is substantieel en biedt een structurele oplossing voor de huisvesting van studenten en jongeren. Op dit moment is er een tekort van 20.000 studentenkamers. De ramingen van het aantal leegstaande beschikbare verdiepingen boven winkels lopen op tot meer dan 40.000 en meestal leveren die meer dan ŽŽn appartement of studio op. Een tekort aan studentenwoningen is dus helemaal niet nodig!

25 aug 2009

De inspanningen van de overheden, woningcorporaties en onderwijsinstellingen blijven echter achter bij de prachtige kansen die er liggen volgens Toon van der Pas, directeur van de vereniging Wonen boven Winkels Nederland.

Er is namelijk geen statistisch bewijs voor nodig om de stelling te staven dat voor studenten de binnenstad de meest geliefde verblijfsomgeving is. Je hoeft er op een zonnig middaguur maar rond te lopen. En het ligt ook voor de hand. De binnensteden bieden met hun horeca, terrassen en winkels immers de levendigheid en de contactplaatsen die juist door de studerenden en jonge werkenden wordt gezocht, ook wel "Social Connectivity" genoemd.

Wonen boven Winkels biedt oplossing groot tekort studentenwoningen

Naast het feit dat deze levendigheid weer aantrekkelijk is voor de andere binnenstadsbezoekers, brengt dit ook nog andere pluspunten met zich mee. Social Connectivity is een belangrijke pijler voor ontwikkelingen in de kennis-economie, stelt de Amerikaanse econoom Richard Florida. De binnenstad vervult in die zin een broedplaatsfunctie voor de maatschappij in zijn geheel.

Ook het rijk begint zich langzamerhand steeds meer zorgen te maken over leegstaand vastgoed. In ieder geval lijkt dat strijdig met duurzaamheidsdoelen en zuinig ruimtegebruik. Ook de VROM-raad heeft zich als onafhankelijk adviesorgaan van de regering, onlangs nog uitgesproken voor het stimuleren van wonen boven winkels om de binnenstadskwaliteit te behouden en te versterken.

Hierbij roept de vereniging eigenaren, provinciale en lokale overheden, woningcorporaties en onderwijsinstellingen dringend op werk te maken van Wonen boven Winkels en daarmee een bijdrage te leveren aan het grote tekort van passende studentenwoningen.

De vereniging Wonen boven Winkels Nederland zet zich in voor de bewoning van leegstaande etages in kernwinkelgebieden en aanloopstraten.

http://www.wonenbovenwinkelsnederland.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl