Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Nederlandse uitvinding: Passieve vloerverwarming

Wetenschappers staan voor een raadsel

13 sep 2009

Het Nederlandse bedrijf TONZON heeft een systeem uitgevonden waardoor begane grondvloeren nog warmer worden dan de luchtlaag er boven. Het bijzondere daarbij is dat hiervoor geen kunstmatige warmte wordt toegevoerd in de vorm van bijvoorbeeld warmwater of elektriciteit. De werkzaamheid van het principe wordt aangetoond door slechts een deel van een vloer te behandelen. Het behandelde deel blijkt altijd warmer dan niet behandelde delen, ook als de kachel niet aanstaat. Gaat de kachel aan, dan wordt het behandelde deel sneller warm, bereikt een hogere temperatuur, koelt langzamer af maar wordt daarbij niet zo koud als niet behandelde delen.

Nederlandse uitvinding: Passieve vloerverwarming

Het systeem kan zonder hakken of breken worden toegepast bij houten en stenen vloeren en bij ieder type vloerbedekking. Het wordt onder tegen de vloer aangebracht vanuit de kruipruimte. Deze Nederlandse uitvinding kan over de gehele wereld worden toegepast. Het biedt naast een veel aangenamer wooncomfort ook een zeer forse energiebesparing. Omdat de vloer altijd en zoveel warmer is, daalt de behoefte aan aanvullende warmte. Dit wordt merkbaar in een verkorting van het stookseizoen en een verkorting van de dagelijkse stooktijd. De klokthermostaat kan 's ochtends later worden ingeschakeld omdat de woning nu sneller op temperatuur is. 's Avonds kan de kachel eerder worden teruggezet omdat de warmte veel langer blijft hangen. Zowel de dag-, nacht- als de avondtemperatuur kunnen een graadje lager worden ingesteld zonder comfortverlies. De besparing kan daardoor oplopen tot wel 30 procent en meer. Een en ander is afhankelijk van het type woning en de klimaatzone. Ook de gezondheid van het binnenklimaat verbetert aanzienlijk. Dat is te danken aan het feit dat niet alleen de vloer maar ook de randen van de vloer warmer worden. Huisstofmijten krijgen het daardoor veel moeilijker de droge winterperiode te overleven, waardoor de allergeenconcentratie in de vloerbedekking significant lager wordt.

Deze vorm van passieve vloerverwarming kost dus geen energie, maar bespaart energie. Wetenschappers, bouwkundigen en energiespecialisten staan vaak voor een raadsel hoe TONZON op een passieve manier de vloer nog warmer krijgt dan de luchtlaag er boven.
Het systeem gaat gepaard met andere opmerkelijke eigenschappen die niet met het huidige elektrische analogon verklaard kunnen worden.
De uitvinding zal o.a. worden gepresenteerd op beurs Passive House, die op 12 en 13 september in Brussel gehouden wordt, de vakbeurs Energie 2009 die op 6, 7 en 8 oktober gehouden wordt in Den Bosch en het Duurzaamheid Evenement, dat 2, 3 en 4 oktober gehouden wordt in Enschede. Daar zal o.a. antwoord worden gegeven op de vraag hoe TONZON er in slaagt op een passieve manier de vloer nog warmer te maken dan de luchtlaag er boven en hoe het huidige elektrisch analogon moet worden uitgebreid om alle vragen te kunnen beantwoorden.

http://www.passievevloerverwarming.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl