Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Imtech: ‘groen’ hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis in Brussel

Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft de order verworven voor de complete duurzame (energie)technologie bij de renovatie van het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel (Fortis Bank Belgi‘ dat sinds mei 2009 deel uitmaakt van BNP Paribas). Dit ‘green head office’ zal ŽŽn van de meest duurzame kantoren in Belgi‘ worden. De waarde van de opdracht bedraagt ruim 20 miljoen euro.

9 sep 2009

Imtech: ‘groen’ hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis in Brussel

RenŽ van der Bruggen, CEO van Imtech: ‘Steeds meer grote organisaties gaan er toe over hun hoofdkantoren in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen volledig duurzaam te maken. Imtech weet met duurzame, ge•ntegreerde en intelligente technische oplossingen goed in te spelen op deze trend tot ‘green head offices’. De order bevestigt dan ook onze sterke positie op de Europese markt voor ‘groene’ gebouwen. Na orders voor de ‘groene’ revitalisatie van het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt (120 miljoen euro) en de duurzame technologie in het hoofdkwartier Nederlandse Koninklijke Landmacht in Utrecht (60 miljoen euro) vormt ook deze order een belangrijke duurzame referentie.’

Hightech (energie)technologie leidt tot 50% energiebesparing
Het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel bestaat uit vijf ge•ntegreerde monumentale gebouwen gelegen aan het statige Warande Park. Imtech verzorgt hier onder meer de warmtekrachtkoppeling. Dit is de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit (kracht) met een hoog rendement. De vrijkomende extra warmte wordt gebruikt voor verwarming. Daarnaast wordt een innovatief ‘BEO-veld’ (Boorgaten Energie Opslagveld) aangelegd. Door diepteboringen op circa 100 meter wordt hierbij koude energie in diepere aardlagen tijdelijk opgeslagen en via een ingenieus en energiezuinig leidingstelstel in de gebouwen gebracht en gebruikt voor de luchtconditionering. Op de daken worden zonnepanelen aangebracht die het warme water voor het sanitair in het gebouw voorverwarmen. Daarnaast worden diverse hightech energie-effici‘nte oplossingen aangebracht, bijvoorbeeld een energiezuinige warmtepomp die in combinatie met het BEO-veld een aanzienlijke extra energiebesparing oplevert. Andere voorbeelden zijn het gebruik van hightech koelmachines met een hoog rendement, de aanwezigheid van luchtgroepen met energieterugwinning en toepassing van speciale koeltorens. In het kader van een optimale conditionering worden innovatieve koelbalken geplaatst die periodiek op basis van het ‘free-cooling’ principe gebruik maken van energie die beschikbaar is in de buitenlucht. Speciale hoogrendementscondenserende gasketels zorgen voor bijkomende warmte-opwekking. Ten opzichte van traditionele energie-oplossingen kan met de totale mix aan ge•ntegreerde duurzame oplossingen circa 50% aan energie worden bespaard. Bovendien vindt er een aanzienlijke reductie van CO2-uitstoot plaats. Daarnaast worden door Imtech ook alle elektrotechnische oplossingen op duurzame wijze in het gebouw ge•ntegreerd, waaronder het duurzame hoog- en laagspanningsnet, de energiezuinige verlichting en het energie-effici‘nte datanetwerk.

Veiligheid staat voorop
Imtech realiseert tevens tal van geavanceerde veiligheidsvoorzieningen, bijvoorbeeld de innovatieve toegangscontrole, de complete camerabewaking en de gebouwautomatisering. In de parkeerkelder wordt een hightech rook- en warmteafvoersysteem gerealiseerd dat bij eventuele brand automatisch wordt geactiveerd en alle rook en vrijkomende gevaarlijke stoffen onmiddellijk afvoert. Hierdoor kan evacuatie snel en zonder problemen plaatsvinden en blijft het gebouw voor hulpdiensten bereikbaar.

Gereed in 2011
Imtech werkt al sinds 2007 als technologiepartner samen in een bouwteam bestaande uit de aannemer Besix, Storme & Van Ranst architecten, stabiliteitsspecialist ELD en het studiebureau Boydens. In de loop der tijd en mede als gevolg van de economische crisis zijn de oorspronkelijk gemaakte plannen versoberd en aangepast. Toch is sprake van een esthetische en duurzame metamorfose. In 2011 zal Imtech de duurzame en veilige technologie afronden en opleveren.

http://www.imtech.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl