Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Tempo maken door baanbrekend te bouwen

VNG vindt Crisis en Herstelwet niet ver genoeg gaan en presenteert eigen plan.

9 sep 2009

Gemeenten, provincies en het Rijk moeten voortaan als ŽŽn team krachtig samenwerken bij de ontwikkeling van een bouwproject. Nu wordt er veel te veel na en naast elkaar gewerkt waardoor kostbare tijd – en heel veel geld – verloren gaat. Ook moet er een einde komen aan ellenlange ingewikkelde bezwaarprocedures die bouwprojecten jarenlang vertragen. Voortaan nog maar ŽŽn moment waarop iedereen zijn zegje kan doen. Daarna gaat onherroepelijk de schop de grond in.

Tempo maken door baanbrekend te bouwen

De Vereniging van Nederlandse gemeenten lanceert een eigen plan om de door de economische crisis stilgevallen bouwprojecten weer op te starten. Basis is de Crisis en Herstelwet die binnenkort door minister-president Balkenende wordt gepresenteerd.

In het kader van die nieuwe wet bezoekt Balkenende deze week zes bouwprojecten waaronder het stationsgebied in Utrecht. Voor dit project zijn maar liefst 4200 uitvoeringsbesluiten nodig. Die kunnen allemaal ŽŽn voor ŽŽn worden aangevochten. Een lang voortslepend juridisch proces lijkt dus niet te voorkomen. En wanneer er iets bij ŽŽn van die 4200 besluiten mis blijkt te zijn dan gaat deze de prullenbak in. Enorme vertragingen en flinke kostenoverschrijdingen zijn het gevolg.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma presenteert daarom aan minister-president Balkenende een nieuw initiatief om het tempo van de bouw te verhogen. Lokale projecten van nationale betekenis.

Vooral in de samenwerking tussen overheden kan in onze ogen veel winst worden behaald. Wij willen dus ŽŽn gezamenlijk en gelijktijdig overleg en ervoor zorgen dat iedereen tegelijk aan het werk gaat. Ook pleiten we voor een transparante en zorgvuldige procedure. Voor ŽŽn keer inspraak en ŽŽn keer beroep bij de rechter. Zo ontstaat duidelijkheid voor de burger.

Veel van de door ons voorgestelde maatregelen kunnen direct door gemeenten in praktijk worden toegepast. Voor een aantal onderdelen is een wetswijziging nodig. Daarnaast komt de VNG ook met eigen producten om gemeenten te ondersteunen om sneller de aan de slag te gaan.

http://www.vng.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl