Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Sfeer Noord-Zuidlijn vanaf begin verziekt

Het werk aan de Noord-Zuidlijn was nog niet begonnen of de meerwerkclaims stroomden binnen. Vooral onder het Centraal Station waren de verhoudingen direct verziekt.

24 sep 2009

Dat erkende prof. ir. Johan Bosch (TU Delft) voor de enqutecommissie die onderzoek doet naar de voorbereiding en bouw van de hoofdstedelijke metroverbinding. "Er leefden compleet verschillende verwachtingen tussen de aannemers en adviesbureau over wie wat zou doen. Ik heb dat compleet onderschat." Op Centraal Station kwamen al kort na de start van de werkzaamheden zo'n 1500 contractmutaties binnen. Er was een mediationtraject van twee jaar nodig om de verhoudingen weer vlot te trekken. Bosch is vrijwel zijn hele carrire als civieltechnicus betrokken bij de Noord-Zuidlijn. Dat begon in 1988 al met de eerste planvoorbereidingen. Later werd hij bouwmanager binnen het projectbureau, daarna adjunct-directeur Techniek. Begin dit jaar, na het debacle met station Vijzelgracht werd hij gedwongen een stap terug te doen. Sindsdien vermeldt zijn visitekaartje de functie directieadviseur. De uitvoerige betrokkenheid van Bosch verklaart het pleidooi voor continu•teit dat hij uitte voor de enqutecommissie. Hij is niet van de school van Kieft, Toornend en andere experts die eerder al tegen de enqutecommissie zeiden dat voorbereiding en uitvoering twee verschillende disciplines zijn waarvoor heel ander type mensen nodig zijn. Volgens Bosch is er juist veel voor te zeggen om mensen van de voorbereiding ook een sterke rol te geven als de bouw daadwerkelijk van start gaat.

Het traject van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam

Eigen boortunnel

Een eigen boortunnel ontwerpen is volgens Bosch nooit de bedoeling geweest. Maar bij commissielid Barn Geurts kon hij die verdachtmaking, die ook al tijdens eerdere verhoren was geuit, duidelijk niet wegnemen. Want er liggen nu wel degelijk twee machines die op voorschrift van het adviesbureau door Herrenknecht zijn gebouwd. Marktpartijen zouden volgens Bosch te veel tijd nodig hebben gehad om de aanpassingen aan de specifieke situatie voor de Amsterdamse bodem te ontwikkelen. Echt zwaar kreeg Bosch het niet tijdens zijn ondervraging. Hij dreigde even vast te lopen in een ingewikkeld betoog over planningen. De gemeentebestuurders kregen vaak alleen de einddatum te horen die volgden uit de deterministische planning. Dat uit de probabilistische planning bleek dat dat ook enorm uit zou kunnen lopen, werd er doorgaans niet bij verteld.

bron: Cobouw

Meer informatie: Enqutecommissie NoordZuidlijn

http://amsterdam.nl/gemeente/gemeenteraad/enquetecommissie/enquetecommissie_0
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl