Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Maasvlakte II: Nog 200 miljoen kuub te gaan

De aannemerscombinatie van Boskalis en Van Oord (PUMA) hoopt de zachte zeewering voor de Maasvlakte II nog voor het stormseizoen aanbreekt (1 oktober) op het vasteland aan te sluiten. Vorige week legde de combinatie de 50 miljoenste kuub op zijn plek.

25 sep 2009

Dit lijkt een bescheiden mijlpaal, want er moet nog zo'n 200 kuub worden gedaan. Dat beseft projectdirecteur Peter Klip van Puma zich ook. Maar toch een belangrijke markering in de tijd Want het is toch sneller opgebracht dan we dachten bij de start van het werk een jaar terug, vindt Peter Klip. Na goede sonderingsresultaten (grondonderzoek) is zelfs al de eerste grond overgedragen aan onderaannemer BAVO-MV2 waarin BAM en Volker Wessels zijn vertegenwoordigd. Die kunnen voorbereidingen treffen voor de eerste diepwanden voor de kademuren voor het nieuwe stuk haven. De aannemer hoopt dat de grond blijft liggen.

Maasvlakte II: Nog 200 miljoen kuub te gaan

Natuurlijk houdt de Aannemingscombinatie Puma er rekening mee dat er tijdens het stormseizoen (oktober - april) 2 tot 3 procent van het moeizaam opgebrachte zand toch weer wordt afgevoerd door storm en zeestromen. Dan moeten er dus extra ladingen aangebracht worden. Maar dat is volgens projectdirecteur Peter Klip niet anders dan met het suppleren van zand. Door het dynamische evenwicht van de kust zal ook na de oplevering in 2013 jaarlijks honderdduizenden kuubs zand opgespoten worden om de ruim 7 kilometer lange zachte zeewering van de Maasvlakte in stand te houden. Het DBM-contract (Design-Build-Maintain) omvat namelijk niet alleen aanleg maar ook tien jaar onderhoud van de Tweede Maasvlakte. Het harde deel van de zeewering, waarin veel 20 ton zware betonblokken worden hergebruikt, zal niet zoveel aandacht vragen. Maar onderhoud van de halfharde overgangsconstructie uit Noors breuksteen wordt een soort Sysifus-arbeid. De zogenaamde littorale drift verplaatst de stenen gestaag naar het zuiden. Puma zal die stenen geregeld oppakken in het zuiden om ze in het noorden van de overgangsconstructie weer terug te storten. Dat gaat eindeloos door totdat de zeewering in 2023 wordt overgedragen aan Rijkswaterstaat.

http://www.maasvlakte2.com/nl/index/
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl