Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Wetenschap accepteert principe passieve vloerverwarming

Wetenschappers uit drie verschillende landen hebben inmiddels met zeer veel belangstelling kennis genomen van het feit dat het Nederlandse bedrijf TONZON er in is geslaagd een systeem te ontwikkelen waardoor begane grondvloeren nog warmer worden dan de luchtlaag er boven, op een passieve manier. Passief omdat geen kunstmatig toegevoerde warmte wordt gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld warmwater of elektriciteit.

1 okt 2009

Unaniem is men van mening dat de verklaring die de ontdekker hiervoor geeft wetenschappelijk volstrekt verantwoord is. Daarbij realiseert men zich ook dat de manier waarop de warmteleer tot op heden gegeven wordt door deze ontdekking principieel moet worden aangepast. De passieve vloerverwarming (ontdekt door Ton Willemsen) is gebaseerd op een nog niet eerder toegepaste combinatie van bekende natuurkundige krachten. Het opzienbarende daarbij is, dat de wetenschap het nooit voor mogelijk heeft gehouden dat er een combinatie zou kunnen bestaan die in de praktijk zo'n fantastisch effect teweeg zou kunnen brengen. Wereldwijd kunnen woningen op de begane grond ineens een stuk comfortabeler, energiezuiniger en gezonder worden gemaakt op een ongekend eenvoudige en milieuvriendelijke manier. De energie die nodig is voor grondstof, productie, transport en installatie van het systeem is al binnen enkele winterweken terugverdiend. Het systeem kan zonder hakken of breken worden toegepast bij houten en stenen vloeren en bij ieder type vloerbedekking. Het wordt onder tegen de vloer aangebracht vanuit de kruipruimte en is zelfs geschikt voor handige doe-het-zelvers. Het biedt naast een aangenamer wooncomfort een forse energiebesparing. Omdat de vloer altijd en zoveel warmer is, daalt de behoefte aan aanvullende warmte. Dit wordt merkbaar in een verkorting van het stookseizoen en een verkorting van de dagelijkse stooktijd. De klokthermostaat kan 's ochtends later worden ingeschakeld omdat de woning nu sneller op temperatuur is. 's Avonds kan de kachel eerder worden teruggezet omdat de warmte veel langer blijft hangen. Zowel de dag- nacht- als de avondtemperatuur kunnen een graadje lager worden ingesteld zonder comfortverlies. De besparing op de verwarmingskosten kan daardoor oplopen tot wel 25% en meer. Een en ander is afhankelijk van het type woning, de klimaatzone en het stookgedrag.

Wetenschap accepteert principe passieve vloerverwarming

Tijdens de opening van de manifestatie Enschede Duurzaam 2009 om 12.00 uur op de Oude Markt, zal het geheim van het principe worden onthuld in een ook voor leken begrijpelijke taal. Om 13.30 uur zal in de tent van TONZON (ook op de Oude Markt) het eerste openbare college worden gegeven waarin de technische ins en outs uit de doeken zullen worden gedaan. Bij voldoende belangstelling zullen meer colleges volgen, ook op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Tijdens de beurs Energie 2009 in Den Bosch zal op dinsdag 6 oktober om 14.30 uur een speciale presentatie worden gegeven in het Energietheater. Voor gratis toegang kan men zich registreren via de link: energie2009exp202.voorregistraties.nl. Daarna zullen diverse gastcolleges worden gegeven en zullen ook in het opleidingscentrum van TONZON in Enschede bijeenkomsten worden georganiseerd voor de verschillende doelgroepen. Voor meer informatie www.passievevloerverwarming.nl

http://www.passievevloerverwarming.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl