Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

De Weg van de Toekomst komt in Oss

N329 krijgt nieuw gezicht.

20 okt 2009

Royal Haskoning Architecten heeft in samenwerking met landschapsarchitect Paul Roncken en beeldend kunstenaar Wim Korvinus (BKKC) een ontwerprichtlijn gemaakt voor de nieuwe N329, de ‘Weg van de Toekomst’, in opdracht van de gemeente Oss en de provincie Noord-Brabant. Het ontwerp voorziet in een aantal bijzondere viaducten en fietstunnels, en doet ingrijpende voorstellen voor het landschap en de beeldende kunst naast de N329. Het streven is een weg te realiseren die CO2-neutraal is en de lokale identiteit versterkt.

De N329 loopt vanaf de rijkswegen A50/A59 tot aan de Maas en vormt een belangrijke verbinding in het regionale hoofdwegennet. Het is een van de belangrijkste toegangswegen tot de stad Oss en belangrijk als ontsluitingsweg voor de bedrijven langs de N329. Door de reconstructie zal de bereikbaarheid van die bedrijven sterk verbeterd worden. In de reconstructie staan duurzaamheid en innovatie centraal. Er komen enkele vernieuwende toepassingen op het gebied van energie, infrastructuur, milieu, kunst en ruimtegebruik.

De Weg van de Toekomst komt in Oss

Alle kunstwerken in het tracŽ vormen tezamen een sterke eenheid, waarin vorm, techniek en ecologie ge•ntegreerd zijn ontworpen. De automobilist en de fietser zullen zich voor even in een futuristische wereld begeven. Een wereld waarin vloeiende en continue lijnen en lichte materialen het beeld bepalen. Gefabriceerd met oog voor toekomstig hergebruik en aanpassingen.

Ook is veel aandacht besteed aan het ontwerp van de zij- en middenberm. Deze staat in het teken van de gezondheid van de omgeving. De weg van de toekomst hoort zijn eigen vervuiling direct te verwerken. De bermen bestaan uit een combinatie van inheems plantmateriaal, gebiedseigen water en mineraalgesteente als olivijn om daarmee o.a. CO2-omzetting en verwerking van zware metalen te realiseren; bestaande bossen worden zodanig beheerd dat zij optimaal als fijnstoffilter functioneren.

Beeldend is de weg bijzonder door een nieuw stadspark dat met de 2500 te verplanten bomen direct gestalte krijgt, diepe insneden met kunstobjecten in de huidige Herperduin, een benzinestation gericht op toekomstige brandstoffen, een ‘groen’ bedrijventerrein met een gezicht naar de weg, prikkelende informatiepunten en een binnenhaven als beeldbepalende ontmoetingsplek.

De nieuwe N329 zal veel bijzondere innovaties kennen die ruim buiten de directe belijning van de weg merkbaar zullen zijn. De "Weg van de Toekomst" verlost zich daarmee van haar clichŽmatige hang naar technologische vernieuwing en beweegt zich in een richting waarbij technologie, humaniteit en ecologie in elkaars verlengde werken.


Royal Haskoning
Royal Haskoning is in 1881 in Nederland opgericht en is actief in 20 landen, met 4400 medewerkers en 60 kantoren. Royal Haskoning is een multidisciplinaire, internationaal opererende onderneming. De consultants, architecten en ingenieurs van de onderneming adviseren bij zeer uiteenlopende projecten op het gebied van ruimtelijke ordening, infrastructuur en transport, architectuur en bouw, gebouwinstallaties, industri‘le installaties, projectmanagement, water en watermanagement, milieu, kusten en rivieren, havens en maritieme installaties. Bedrijven en overheden over de hele wereld doen een beroep op Royal Haskoning vanwege de focus van het bedrijf op de duurzame interactie tussen mensen en hun omgeving. Over 2008 realiseerde de organisatie een omzet van € 373 miljoen.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl