Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Royal Haskoning lanceert SE-Lite

Veel waterschappen, gemeenten en provincies worstelen met het opstellen van nieuwe contracten. Welke risico’s spelen er? Hoe ga ik aanbesteden? Hoe gunnen? Met Systems Engineering Lite (SE-Lite) lanceert Royal Haskoning als eerste adviesbureau een toegankelijke, interactieve methode om alle vragen over ge•ntegreerde contracten te beantwoorden.

13 nov 2009

Voor het opstellen van de vraagspecificatie van een complex contract is Systems Engineering (SE) een beproefde systematiek. Zeker bij ge•ntegreerde contracten. SE sluit goed aan bij het functioneel en oplossingsvrij specificeren, dat nodig is voor een dergelijk contract. Maar: veel betrokkenen bij projecten zijn niet of beperkt op de hoogte van SE. Ze worstelen met de systematiek. Mogelijke gevolgen: spraakverwarring, discussies over definities, teruggrijpen naar de traditionele wijze van specificeren, oplossingen voorschrijven.

SE-litetm is de eerste fase van Systems Engineering.

SE-lite
“Wij zien veel verschillen in kennis en ervaring binnen projectteams. In de huidige vorm zou het gebruik van SE de toegankelijkheid van het proces kunnen beperken voor bijvoorbeeld andere belanghebbenden die moeten meebeslissen over de inhoud van het project. Daarom komen wij met SE-lite. Een combinatie van de sterke punten van Systems Engineering – gestructureerd en oplossingsvrij specificeren - met toegankelijkheid en eenvoud. Geen pakken papier en eindeloze afvinklijstjes, maar een gerichte, behapbare aanpak”, aldus Steven Bookelmann, projectmanager ge•ntegreerde contracten bij Royal Haskoning.

Met SE-lite kan de opdrachtgever via interactieve sessies de vraagspecificatie, de gunningcriteria in de Leidraad, de daarbij behorende basisovereenkomst en de risico-inventarisatie in kaart brengen. “Taaie kost, maar met SE-lite wordt dit op een leuke en toegankelijke manier gebracht”, aldus ŽŽn van de opdrachtgevers die met SE-lite werkte. Wie het SE-lite proces doorloopt, heeft als eindresultaat de benodigde set contractdocumenten voor de aanbesteding van bijvoorbeeld een UAV-gc-contract. En: het resultaat kan – indien nodig – eenvoudig worden doorgezet in een volledig SE-traject.

Bovendien leent SE-lite zich er uitstekend voor om in componenten te worden toegepast bij bepaalde vraagstukken. “We kunnen met elementen van SE-lite effici‘nt toewerken naar concrete projectvoorstellen. En: keuzes over marktbenadering, type aanbesteding en contract zijn makkelijker te maken”, aldus Bookelmann.

Kijk voor meer informatie op www.se-lite.nl.

http://www.se-lite.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl