Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Kansrijk bouwen in Duitsland

Het geld ligt in Duitsland letterlijk op straat. Gigantische bedragen worden voor investeringen in de publieke sector uitgetrokken om de crisis het hoofd te bieden. Van de in totaal 80 miljard euro overheidshulp, waarmee de bondsregering de kwakkelende economie uit het slop wil halen, zijn ruim 21 miljard voor de bouw en de bouwgerelateerde sector bestemd: voor onderhoud, herstel en uitbreiding van gebouwen, straten en spoorwegen.

21 nov 2009

Tot nu toe hebben gemeentes en deelstaten volgens de Duitse media slechts 1 % van het door de regering in Berlijn ter beschikking gestelde geld opgevraagd. Naar verwachting zal deze injectie dan ook pas 2010 tot voelbare resultaten gaan leiden. Er liggen dus nog volop kansen voor Nederlandse bedrijven om op deze unieke situatie in te spelen. De vraag is alleen hoe. Ten eerste door een gedegen voorbereiding op het werken op de Duitse markt. Pakweg 100 Nederlandse ondernemers uit de bouwgerelateerde sector, die in Duitsland aan de slag willen, hadden dan ook aan de uitnodiging van Anwaltskanzlei Strick en Cobouw gevolg gegeven en kregen op 18 november j.l. tijdens de “Duitsland-Borrel” in Kleve (D) een schat aan gratis informatie over “kansrijk bouwen in Duitsland” geboden.

Kansen voor de bouw in Duitsland

Na inleidende woorden van directeur Peter Strick en Cobouw-hoofdredacteur Marcel Henst besteedden de specialisten van Anwaltskanzlei Strick ruim de aandacht aan onderwerpen als het afsluiten van een contract op basis van de VOB/B, inschrijving op aanbestedingen, prekwalificatie, problemen in de bouwfase en tal van juridische en fiscale kwesties rond het uitvoeren van bouwgerelateerde opdrachten in Duitsland. “Wij willen in Duitsland een GmbH oprichten en dan in vier deelstaten aan de slag”, vertelde Louis Vankan, directeur van Wegenbouw Limburg b.v., die samen met zijn controller Egon Ritzen uit Heerlen naar Kleve was gekomen om, alvorens de stap te wagen, nog het een ander over regels en verordeningen in Duitsland aan de weet te komen. Ook Gerrit Lageweg, directeur van een hygienetechniek-bedrijf die al een Duitse GmbH heeft maar in het begin “geen al te grote fouten wil maken”, maakte tijdens de borrel ijverig notities. Voor bouwondernemers en toeleveranciers die hun grenzen willen verleggen boden Anwaltskanzlei Strick en Cobouw aan het eind van de avond nog een viertal kennismiddagen aan. Tijdens “Zoeken en vinden van bouwopdrachten” (10.12.2009) gaat het onder meer om het opbouwen van een netwerk, openbare aanbestedingen en grote Duitse opdrachtgevers, tijdens “Inschrijven op openbare aanbestedingen” (26.01.2010) om prekwalificatieeisen, het verloop van aanbestedingsprocedures en zekerheden. Voorts worden “Bouwopdrachten uit administratief, fiscaal en juridisch perspectief” (04.02.2010) toegelicht en komen tijdens “VOB/B: Vergabe und Vertragsordnung fŸr Bauleistungen, Teil B” (09.02.2010) uitvoering, belemmeringen en contractuele boetes aan de orde. “Daar moet jij toch maar eens naar toe, vind ik”, adviseerde wegenbouwer Louis Vankan zijn medewerker in onvervalst Zuid-Limburgs. “We zijn wel halve Duitsers, maar daarmee kennen we de valkuilen nog niet.” Informatie en aanmelding: www.strick.de of per e-mail: debaan@strick.de

http://www.strick.de
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl