Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Murfor metselwerkwapening: veelzijdig inzetbaar en kostenbesparend

Nieuw in het leveringsprogramma van Mavotrans BV is Murfor¨, een geprefabriceerde wapening die in de lintvoegen van metselwerk wordt aangebracht. Murfor¨ verhoogt de prestaties van het metselwerk door de toename van de trekcapaciteit van het metselwerk. Scheurvorming in het metselwerk wordt hierdoor vermeden.

15 dec 2009

De Murfor¨ metselwapening bestaat uit evenwijdig lopende stalen draden, die aan elkaar zijn gelast met een doorlopende verbindingsdraad. Het toegepaste staal voldoet aan de NEN 6750 norm. Door warmte en koude invloeden zal een gevel gaan krimpen en uitzetten. Het metselwerk is niet bestand tegen de drukspanningen die hierbij ontstaan en zal scheuren gaan vertonen. Het aanbrengen van dilataties in het metselwerk is een oplossing, maar is veelal niet door de architect gewenst. Murfor¨ maakt het mogelijk om metselwerk zonder of met een minimum aan dilataties uit te voeren.

Stalen lateien kunnen worden toegepast in combinatie met Murfor¨, hierdoor ontstaat een lichter gedimensioneerde latei wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert. Voor het realiseren van deze lateiconstructie levert Mavotrans lateihaken. Deze worden toegepast in combinatie met Murfor¨ en kunnen een overspanning van vier meter overbruggen.

Murfor¨, een geprefabriceerde wapening

Daarnaast biedt Murfor¨ de architect meer mogelijkheden met betrekking tot het metselwerk. Zoals het realiseren van metselwerk zonder verband, langere wandsecties zonder bewegingsvoegen en het realiseren van zelfdragend metselwerk.

Mavotrans levert Murfor¨ in drie verschillende uitvoeringen voor metselwerk met mortelvoegen. Een verzinkte uitvoering voor toepassing in een droge omgeving, een epoxy uitvoering voor metselwerk onderhevig aan vocht en een RVS uitvoering voor toepassing in een vochtig of agressief milieu en metselwerk in water. De standaard breedte van de elementen is 50 mm, de lengte is 3,05 meter. Andere afmetingen zijn op aanvraag leverbaar. De elementen worden geleverd in bundels van 25 stuks.

Murfor¨ wordt door externe gecertificeerde instellingen gecontroleerd op kwaliteit en prestaties. Murfor¨ beschikt over een KOMO certificaat en draagt het CE-keurmerk.

Meer informatie:

http://www.aecinfo.nl/4/pdcnewsitem/01/98/55/index_4.html
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl