Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Bewoners 'ziek' van ventilatie

Nog altijd zijn er veel problemen met de ventilatiesystemen in nieuwe of kortgeleden opgeleverde woningen. In 30 tot 50 procent van de gevallen gaat het grondig mis. Dat concludeert Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu naar aanleiding van recent onderzoek van Rigo Research en Advies.

18 dec 2009

Dat werd de afgelopen maand gepresenteerd tijdens een ventilatiesymposium bij Alusta in Etten-Leur. Tijdens zijn presentatie "Ziek van ventilatie?" onderstreepte Boerstra dat er in de praktijk veel fout gaat bij de installatie van ventilatiesystemen.
Balansventilatie
Het ventilatievraagstuk blijft actueel.
Kortgeleden stuurde minister Van der Laan een brief naar de Tweede Kamer waarin hij zijn zorgen uitte over mogelijk negatieve effecten van ventilatiesystemen in relatie tot de gezondheid.
Uit het onderzoek blijkt dat het publiek veelal moeite heeft met ventilatiesystemen, waarbij balansventilatie er in negatieve zin extra uitspringt.
En niet zonder reden, schetst Boerstra tijdens het congres aan de hand van het onderzoek. Op de vraag naar de tevredenheid over de ventilatiemogelijkheden in de woning, antwoordde 68 procent van de bewoners met natuurlijke ventilatie";. Bij de groep met balansventilatie was dat slechts 52 procent.
"En dat is raar", betoogt Boerstra. "Het percentage tevreden mensen in een nieuwbouwhuis, ongeacht het type ventilatiesysteem, zou in mijn ogen rond de 95 moeten liggen.''
Geluidhinder en pijn
Uit hetzelfde onderzoek blijkt tevens dat het aantal bewoners met geluidhinder, tochtklachten (15%), keelpijn (17%) en ‘te droge lucht in de winter' (13%) aanmerkelijk hoger is bij balansventilatiesystemen dan bij systemen met natuurlijke toevoer. De achterliggende oorzaken van de klachten zijn vaak divers, aldus Boerstra. Er worden ingewikkelde systemen ontworpen met merkwaardige slalombochten, soms zijn er ‘verdwaalde' toe- of afvoerventielen, mensen weten niet hoe ze het systeem moeten bedienen, of er is achterstallig onderhoud. Bovendien hebben veel mensen een hekel aan centraal geregelde systemen.

Bewoners 'ziek' van ventilatie

EPN en EPC
Wil de Gids van TNO hield tijdens het symposium een lezing over de plaats van ventilatie en infiltratie in de nieuwe energieprestatienormen (EPN) van NEN, op grond waarvan de voorgeschreven energieprestatieco‘ffici‘nt (EPC) wordt berekend.
De Gids: "In die normen gaat veel veranderen voor de ventilatie. De ventilatie-, infiltratie-, spui- en verbrandingsluchtstromen worden straks, anders dan nu, afzonderlijk berekend."
Erwin Roijen, senior projectleider bij adviesbureau Cauberg-Huygen, presenteerde een recent onderzoek naar wooncomfort bij natuurlijke ventilatie in combinatie met vloerverwarming. Het gebruik van diverse typen roosters blijkt opvallend grote verschillen in de beleving van comfort en tocht op te leveren, waarbij een elektronisch zelfregelend rooster duidelijk het meeste comfort biedt: "We hadden niet verwacht dat de verschillen in de resultaten van de gevelroosters zo groot zouden zijn", zegt Roijen.

BRL installatiegeluiden
Tot slot presenteerde Eddy Gerretsen de vereenvoudigde meetmethode voor installatiegeluiden. Het belangrijkste voordeel van de nieuwe methode is dat je niet alleen op minder punten in een vertrek hoeft te meten, maar ook dat de uitvoerder geen ‘geluiddeskundige' hoeft te zijn. Deze methode is onlangs opgenomen in de nieuwe BRL 8010 voor de Ventilatie Prestatie Keuring.

Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over de normen kunt u mailen naar bouw@nen.nl.

http://www.nen.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl