Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Tijdelijk tentdak met Arena-effect waarborgt afbouw Btafaculteit Utrecht

Het Hollandse weer heeft geen vat op de afbouw van de Btafaculteit van de Universiteit van Utrecht. Op de zesde verdieping van het gebouw is een HAKI-tentdak van Harsco Infrastructure opgebouwd ter grootte van bijna een half voetbalveld, met Arena-effect.

23 mrt 2010

De beweegbare constructie waarborgt de afbouw onder alle weersomstandigheden. Het tijdelijke dak is voor het eerst in deze omvang in Nederland toegepast en ontwikkeld in nauwe samenwerking met aannemer Hurks van der linden.

De nieuwe Btafaculteit is een ontwerp van Architectuurstudio Herman Hertzberger en krijgt een met glas overkapte centrale hal. Hierdoor ontstaat een atrium van zes verdiepingen dat aan het eind van de bouw wordt afgedekt met een glasoverkapping. Om eind 2010 ongeacht de weersomstandigheden tijdig op te leveren, heeft Harsco Infrastructure een beweegbare overkapping gebouwd. De aannemer is er zeer tevreden over. Projectleider Ron van Ree van Hurks van der linden: "Wij hebben met Harsco Infrastructure een uitstekende oplossing bedacht om de voortgang van het werk zeker te stellen. In nauwe samenwerking is een beweegbaar dak ontwikkeld zodat ruwbouw, bevoorrading en afbouw altijd ongestoord door kunnen gaan."

Comfortabel en veilig werken onder beweegbare HAKI-overkapping.

1.400 m2 HAKI-dak
Het HAKI-tentdak is een ideale oplossing om te allen tijde comfortabel en veilig te werken. De overkapping bestaat uit zeilen en aluminium profielen in combinatie met een uniek spantontwerp. Het wordt opgebouwd vanaf een montageplatform aan ŽŽn kant van het dak van het gebouw. Als een gedeelte van het tentdak is voltooid, wordt het vanaf het platform het atrium ingerold. Dat is een veilige werkmethode, bovendien blijven de kraankosten beperkt.
De opbouwtijd bij de Btafaculteit bedroeg ongeveer twee weken. In de huidige opstelling blijft het dak circa tien weken staan. Daarna verhuist het naar de zevende verdieping (dakvloer) en wordt de tent zeven meter breder met een totale oppervlakte van bijna 1.400 m2. Ook daar staat het dak ongeveer tien weken.
Op www.youtube.com/harsconl is een filmpje te bekijken over het HAKI-tentdak, met toelichting van projectleider Ron van Ree van Hurks van der linden.

Harsco
Voor de Btafaculteit levert Harsco Infrastructure een breed producten- en dienstenpakket. In opdracht van Hurks van der linden wordt in totaal circa 14.500 m2 betonoppervlak van ondersteuningen en bekistingen voorzien. Voor de volgende bouwfasen levert Harsco diverse producten zoals hefsteigers, steigers en 2,5 km Extraguard randbeveiliging
Het bedrijf maakt deel uit van Harsco Corporation, een wereldwijd opererende organisatie op het gebied van industri‘le dienstverlening en opgericht in 1853. EŽn van de divisies van Harsco Corporation is Harsco Infrastructure met vestigingen in 36 landen. In 1964 werd Patent (USA) overgenomen door Harsco, SGB in 2000 en HŸnnebeck in 2005. Vanaf 2010 wordt de bundeling van de krachten onder ŽŽn merknaam voortgezet: Harsco Infrastructure. Wereldwijd werken bij Harsco 21.000 mensen.
Zie filmpje op YouTube

http://www.youtube.com/harsconl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl