met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Glastechnische ontwikkeling brengt nieuwe ˇlˇgance in Amsterdamse stadsbeeld

Het bedrijf Glas Consult- IQ Glas uit Noorbeek dat al eerder zeer bijzondere glas toepassingen deed bij o.a. het wereldberoemde Terra Cotta Leger in China, en met geheel glasverwarmde iglo’s in Lapland, komt nu met een nieuwe toepassing: een geheel glazen 'gondelwoning' in Amsterdam.

12 jul 2010

In samenwerking met diverse partijen en met als hoofdaannemer een gerenommeerde scheepsbouwer uit Hamburg gaat mogelijk al dit jaar nog gestart worden met de eerste gondelwoning. Funs Fiddelers uit Noorbeek, directeur en glastechnisch adviseur van Glas Consult - IQ Glas, is er ruim een jaar mede mee bezig geweest om de realisatie technisch voor te bereiden en te realiseren.

Bijzondere glastoepassingen

Vanaf de kade ziet de gondelwoning er meer uit als een kunstwerk. Maar eenmaal aan boord wordt de bezoeker niet alleen verrast door het magnifieke uitzicht, maar ook door de huiselijkheid van een echte woning. Funs Fiddelers: “Je kunt hier ook slapen en douchen, en er is zelfs een hobby kamer, waar je ook kantoor in kunt houden.” Dit komt doordat onder water nog een heel compartiment van ruimten en kasten is dat zich van buiten af aan het oog onttrekt.
Lichttoetreding in de benedenverdieping geschiedt middels beloopbare glasplaten in de vloer van de begane grond. De drijvende gondelwoning is bedoeld voor pioniers en avonturiers in het moderne wonen. Mensen met een voortrekkersfunctie die om navolging vraagt en die anderen kan inspireren. Met als gemene deler de zorg om evenwicht in het milieu daadwerkelijk te bevorderen. Het centrale idee is dat de bouwvorm van de koepel is gekozen, en een energie concept wordt toegepast, waarbij het onderste deel van de koepel is uitgevoerd in verwarmd IQ Glas en het bovenste deel glas met transparante zonnepanelen.

Voor zover bekend is deze toepassing echter nog niet elders in de wereld in combinatie ge•ntroduceerd. Doch deze twee toepassingen (transparante zonnepanelen en verwarmd IQ Glas) zijn, ieder afzonderlijk, al op meerdere plaatsen in de wereld beproefd en bewezen als zijnde topproducten binnen hun branche.

Deze toepassing moet gezien worden als een momentopname van de technologie die momenteel beschikbaar is. Naarmate de technische ontwikkeling per jaar vooruit gaat wordt het ontwerp aangepast aan de nieuwe mogelijkheden. Uitgangspunt is dat de zonnepanelen zoveel energie doorgeven aan het verwarmde IQ Glas, dat een andere hoofdverwarming overbodig is. Doordat alle panelen een schuine stand hebben vangen zij in de zomer en winter rondom maximaal de zon op. Funs Fiddelers benadrukt dat de ontwikkelingen en toepassingen van zijn verwarmd IQ Glas zo sterk zullen toenemen, dat in de toekomst met dit IQ glas en energievoorziening ongetwijfeld nog veel meer zal samengaan!

Meer info op www.IQ-glas.nl.

http://www.iq-glas.nl/index.htm

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb