met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Normontwerpen ”Sustainability of constructionworks”

Twee normontwerpen voor het bepalen van duurzaamheid van bouwwerken zijn voor commentaar gepubliceerd, te weten: prEN 15643-3 (social aspects) en prEN 15643-4 (economical aspects).

15 jul 2010

Het doel van NEN-EN 15643-3 is om een raamwerk te geven om eisen en principes te geven om de sociale component van duurzaamheid van bouwwerken te beoordelen en het doel van NEN-EN 15643-4 is om een raamwerk te geven om eisen en principes te geven om de economische component van duurzaamheid van bouwwerken te beoordelen.

Sustainability of constructionworks

Set normen
Deze twee normen maken deel uit van een hele set normen om duurzaamheid van bouwwerken te beoordelen op bouwwerkniveau op basis van een levenscyclus analyse. Deze beoordeling betreft milieu, sociale en economische aspecten met kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren, zonder daarbij een waarde oordeel uit te spreken.

Bouwwerken en duurzaamheid
De hele set normen moet het mogelijk maken om bouwwerken op het gebied van duurzaamheid met elkaar te kunnen vergelijken. Om tot een beoordeling te komen zullen specifieke scenario’s en definities van functionele equivalenten behoren te worden uitgevoerd op bouwwerkniveau. Dit kan voor het gehele bouwwerk, maar ook voor delen er van.
De set normen geeft de mogelijkheid om duurzaamheid te beoordelen voor de milieu, sociale en economische prestaties op basis van technische karakteristieken en functionaliteit van het object.

Beoordeling
Beoordeling op bouwwerk-niveau betekent dat een beschrijvend model van een gebouw met voornamelijk technische en functionele eisen zijn gedefinieerd zodanig dat ze de eisen gesteld door de opdrachtgever en wetgever weergeven en dat ze voor elk deel van de beoordeling gelijk zijn. Dit is een ge•llustreerd in figuur 1. Deze hele set normen worden ontwikkeld door CEN/TC 350 ‘Sustainability of constructionworks’, die actief vanuit Nederland gevolgd wordt.

Hoe kunt u commentaar leveren?
Voor het indienen van commentaar moet gebruikt gemaakt worden van een commentaarformulier. Dit formulier is op te vragen via e-mail: cindy.hart@nen.nl en uiterlijk 1 juni 2010 aan de secretaris van de normcommissie 351 281 "Duurzaamheid van bouwwerken" te worden gestuurd.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Taco van den Broek, telefoon (015) 2 690 164, e-mail bouw@nen.nl.

http://www.nen.nl

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb