met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Energiezuinig door collectieve installaties

Vanaf januari wordt de Energieprestatie-eis (EPC) opnieuw aangescherpt. Dit betekent slimmer ontwerpen met nog slimmere installaties.

7 sep 2010

Hiervoor is er een nieuwe mogelijkheid: duurzame energiebronnen buiten de gebouwen mogen in de EPC van de gebouwen waar ze bij horen worden verrekend! NEN publiceert hiervoor binnenkort de NVN 7125: Energieprestatienorm maatregelen op gebiedsniveau, kortweg EMG.

Energieprestatie-eis (EPC) opnieuw aangescherpt

Effici‘nt
Een serie windmolens bij een woonwijk, industri‘le restwarmte voor kantoorverwarming, geothermie en warmte- of koudenetten. Dat zijn voorbeelden van collectieve maatregelen die bij een gebied kunnen horen. Als het rendement hoog is en de distributieverliezen laag, zou zo'n maatregel de EPC van de aangesloten gebouwen met een paar tiende punten kunnen verlagen. Daarmee zouden ze wel eens effici‘nter kunnen zijn dan installaties per gebouw.

NVN 7125
De voornorm NVN 7125 ofwel EMG is bedoeld voor de integrale beoordeling van de energieprestatie van een gebouw en de bijbehorende installaties, zowel binnen het gebouw als op het perceel als op gebiedsniveau. Het gaat om nieuwbouw en bestaande bouw, om woningen en andere gebouwen.

NVN 7125 kan gezien worden als een aanvullende methode. Het is niet verplicht om deze voornorm te gebruiken. Wordt deze wel gebruikt dan mogen mooie installaties niet leiden tot gebouwen met wanden van bordkarton (bij wijze van spreken). Daarom zal het Bouwbesluit zowel een eis stellen aan een berekening mˇt als zonder de NVN 7125. Dit noemen we 'de getrapte eis'. NVN 7125 wordt altijd in combinatie met de nieuwe Energieprestatienorm voor gebouwen (EPG), de NEN 7120, gebruikt.

Symposium 'Presteren met Energieprestatie'
NEN houdt op 21 september een symposium over de EPG 'Presteren met Energieprestatie'. Het symposium is bedoeld voor professionals die dagelijks bezig zijn met energieprestatie van gebouwen, zoals architecten, adviseurs, handhavers, woningcorporaties, bouwende partijen, en de toeleverende industrie voor de bouw.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp of over deze nieuwe norm, kunt u contact opnemen met Annet van der Horn-de Vries, consultant, telefoon (015) 2 690 286 of e-mail: bouw@nen.nl.

http://www.nen.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb