Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

WION Klic meldingen omzetten naar vectoren!

In enkele seconden miljoenen pixels in een WION Klic-melding omzetten naar AutoCAD polylijnen... In oktober wordt dit mogelijk met InfraCAD 3.0 1 juli 2010 is de laatste fase van de WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten) een feit geworden. Vanaf deze datum dient alle informatie over ondergrondse kabels en leidingen elektronisch verstrekt te worden.

29 sep 2010

Via Klic-online wordt nu al 95% van alle Klic-meldingen digitaal afgehandeld (bron: Kadaster, peildatum 13 september 2010) en begint de markt al aardig bekend te raken met de nieuwe techniek. Zowel bij de netbeheerders als bij de grondroerders zijn voornamelijk positieve signalen hoorbaar en kunnen we stellen dat de markt content is met de WION.

Pixels en rasterbestanden
De informatie in een Klic-melding wordt verstrekt als PNG rasterbestand en is dus opgebouwd uit pixels. De keuze van de netbeheerders om deze informatie als rasterbestand te verstrekken als rasterbestanden lijkt in eerste misschien niet logisch, maar er is wel degelijk goed over nagedacht. Een Klic-melding is immers een momentopname van een bepaalde situatie en op welke wijze kun je nu beter een moment vastleggen dan in pixels (we doen het immers allemaal met een digitale fotocamera!)

Omdat we met WION wetgeving te maken hebben en Klic-meldingen dus een grote juridische waarde hebben is het dus niet alleen logisch, maar zelfs wenselijk dat er geen enkele twijfel ontstaat over de ligging van kabels en leidingen, en vanuit dat perspectief is de levering als rasterbestand (in pixels) dus begrijpelijk.

Autocad Polylijnen

Klic-meldingen omzetten naar AutoCAD Polylijnen

Vanuit een Engineering oogpunt is deze Klic-informatie ook handig om projecten voor te bereiden; denk bijvoorbeeld aan het omleggen van kabels en leidingen bij de reconstructie van een kruispunt naar een rotonde. Dan is het wenselijk om in AutoCAD alle kabels en leidingen beschikbaar te hebben.

In de afgelopen maanden zijn diverse oplossingen op de markt verschenen om de GBKN, kabels en leidingen als PNG rasterbestanden te importeren in AutoCAD. Wanneer deze informatie op schaal 1:500 afgedrukt wordt, is dit prima leesbaar. Echter wanneer in AutoCAD ingezoomd wordt, of op een grotere schaal afgedrukt wordt, laat de resolutie ons in de steek en wordt het resultaat grof van kwaliteit.

CAD Accent lanceert in oktober InfraCAD versie 3.0 waarmee pixels automatisch omgezet kunnen worden naar vectoren. Hiermee kan een gebruiker de GBKN, kabels en leidingen volledig automatisch omzetten naar AutoCAD Polylijnen.

Dit biedt gebruikers een flink aantal voordelen; de kwaliteit gaat omhoog, ondergrond, kabels en leidingen hoeven niet meer overgetekend te worden, elke gewenste maatvoering kan geplaatst worden, het afdrukken gaat veel sneller en het koppelen aan mobiele (GPS) toepassingen wordt een stuk eenvoudiger.

30 dagen gratis proberen
Vanaf 8 oktober 2010 is InfraCAD versie 3.0 beschikbaar en u kunt deze applicatie zonder kosten downloaden, installeren en 30 dagen uitproberen. Op http://www.cadaccent.nl/software/infracad.html vindt u meer informatie over dit pakket.

http://www.cadaccent.nl/
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl