Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Wereldprimeur: eerste plantaardige dakbaan ter wereld

Met de plantaardige, witte dakbaan Derbipure schrijft Derbigum geschiedenis. De Belgische specialist in waterdichte en energiebesparende dakbedekkingsmaterialen brengt in wereldprimeur een volwaardig ecologisch alternatief op de markt voor bitumineuze dak-bedekking.

28 okt 2010

Derbipure, op basis van plantaardige oli‘n en harsen, is het gevolg van twee jaar intensieve research en krijgt in het najaar het Cradle to Cradle¨-certificaat toegekend. Hans Aerts, R&D Manager: "Het plantaardig dakmembraan past binnen onze "greennovation"-strategie. Bedoeling is om deze gepatenteerde technologie op termijn te gebruiken voor alle bitumenhoudende producten."

In de sector staat Derbigum al langer bekend als ecopionier. Vorig jaar introduceerde het bedrijf het NT-productengamma (Nieuwe Technologie), waarbij solventen en vluchtige organische stoffen vervangen werden door plantaardige oli‘n en waarbij gerecycled bitumen gebruikt werd als grondstof. Vandaag zet de onderneming een revolutionaire stap verder met de eerste plantaardige dakbaan wereldwijd. Uniek, zo oordeelde ook het internationaal wetenschappelijk onderzoeksinstituut EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) dat momenteel de Cradle to Cradle¨-certificering behandelt voor de plantaardig dakbaan.

Een ontwikkeling die ook perfect past binnen het groene beleid van Derbigum. R&D Manager Hans Aerts: "In onze sector staat de tijd niet stil. Wanneer je niet innoveert, loop je achter de feiten aan. We zijn dan ook trots dat Derbigum als eerste dit ecologische product kan voorstellen in Nederland, Europa en over de hele wereld!"

Met zijn ecologische samenstelling "o.a. plantaardige oli‘n en dennenharsen" biedt deze dakbedekking een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen herbruikbare en onuitputtelijke grondstof, bovendien evolueert de prijs in stijgende lijn terwijl de kwaliteit eerder afneemt. Vandaar dat Derbigum enkele jaren geleden al startte met de zoektocht naar alternatieve grondstoffen. Jaarlijks investeert Derbigum 1,2 miljoen euro in R&D en productontwikkeling, met o.a. financi‘le steun van de Belgische overheid en van het IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) voor de vloeibare producten.

Derbipure, op basis van plantaardige oli‘n en harsen.

Toekomstgerichte oplossing
Twee jaar werkte een team van 4 personen intensief aan de ontwikkeling van Derbipure. R&D Manager Hans Aerts: "Het was zoeken naar de optimale combinatie van ecologische componenten om eenzelfde kwaliteit Žn verwerking als traditionele bitumen te verkrijgen. De technologie achter Derbipure is gepatenteerd en de "cradle to cradle"-certificering voor het plantaardig membraan is lopende. Een bewijs voor de gebruikers dat Derbigum ver gaat in keuze van materialen en processen voor gezondheid, veiligheid en continue recycling.";

Op termijn wil Derbigum het Derbipure-assortiment uitbreiden. Marketing Manager Els Trio: "Met dit nieuwe product hebben we de eerste stap richting afbouw van bitumen gezet. Uiteraard blijft ons bestaande assortiment dakbedekking nog bestaan, maar we blijven investeren in deze technologie en in onze "greennovation"-strategie. De uiteindelijke bedoeling is om geleidelijk alle bitumenhoudende producten te vervangen door ecologische alternatieven."

OVER Derbigum
De Belgische onderneming Derbigum, het moederbedrijf van Derbigum Nederland, is gespecialiseerd in energiebesparende en energieproducerende dakbedekkingsmaterialen. De onderneming, gestart in 1932 als familiebedrijf in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, investeert vandaag fors in vernieuwende producten voor duurzaam bouwen en energiebeheer. Eind 2008 kreeg Derbigum nog de Best Innovator Award Belgium 2008 toegekend. Daarnaast kreeg de onderneming, als enige Europese bedrijf, van de Europese Commissie de EMAS Award 2008 voor zijn continue inzet voor milieubehoud.

De groep telt drie productie-eenheden " twee in Belgi‘ (Lot & Perwez) en ŽŽn in de Verenig-de Staten (Kansas City) "en stelt wereldwijd 380 medewerkers tewerk. Meer dan twee derde van de productie is bestemd voor export. De geconsolideerde groepsomzet van Derbigum bedraagt 115 miljoen euro. DERBIGUM is erkend door BIPV (Building Integrated Photovoltaics), dat systemen en concepten regelt waarin het fotovolta•sche element niet alleen de functie heeft om elektriciteit te produceren, maar ook een rol speelt als bouwelement.

Het logo en de baseline "Making Buildings Smart" geven de missie van Derbigum duidelijk weer: innovatieve en duurzame oplossingen op maat ontwikkelen met als doel opdrachtgevers energiekosten te besparen, herbruikbare energie te produceren, de duurzaamheid te verhogen en zodoende de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken.

http://www.derbigum.nl/
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl