Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Van Heeswijk ontwikkelt duurzame bouwkeet

In opdracht van Stam en De Koning Bouw heeft Van Heeswijk Elektrotechniek een ketenpark ontwikkeld ten behoeve van een bouwproject op het oude Philips-terrein Strijp S in Eindhoven.

17 dec 2010

Door het inzetten van onder meer zonnecollectoren, warmtepompen, stroombegrenzers en complexe domotica-oplossingen kan met het nieuwe ketenpark een aanzienlijke energiebesparing van zo'n 43 procent worden gerealiseerd. De duurzame keten zijn de eerste in hun soort op een Nederlandse bouwplaats. De units, waaronder kantines, keuken, de directiekeet, maar ook materiaalcontainers, kleedkamers en sanitaire ruimtes zijn voorzien van bestaande en nieuwe technieken waarmee enerzijds het energieverbruik zoveel mogelijk wordt beperkt, anderzijds energie wordt gewonnen. Zo worden warmtepompen ingezet om de ruimtes te verwarmen of te koelen en wordt energie gewonnen met behulp van zonnecollectoren die op het dak van de keten zijn geplaatst. Alle keten zijn voorzien van een innovatief alarmsysteem dat de elektriciteit automatisch uitschakelt als het alarm wordt ingeschakeld. In niet frequent gebruikte ruimtes wordt bovendien gebruik gemaakt van bewegingsensoren, zodat verlichting niet onnodig aan blijft.

duurzame bouwkeet

Aansturing op afstand
De stopcontacten in alle keten zijn begrensd op 4 tot 6 ampre. Door een maximaal vermogen in te stellen wordt onnodig energieverbruik tegengegaan; zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een frituurpan aan te sluiten, maar kunnen handgereedschappen zoals een accuboormachine wel opgeladen worden. Via een domotica-systeem kunnen alle energieverbruikpunten individueel gemeten worden. “Met een touchscreen kunnen we analyses uitvoeren en hebben we de mogelijkheid tot visualisatie van de gegevens,” aldus Maarten Verbruggen, directeur van Van Heeswijk. “We hebben overal inzicht in het energieverbruik en kunnen zelfs de aansturing van de keten overnemen, ongeacht waar ze staan.”

Van Heeswijk heeft de verduurzaming van het ketenpark doorgevoerd op verzoek van de Stam en De Koning Bouw. Verbruggen: "Een opdrachtgever die op de eerste plaats het milieu een warm hart toedraagt. Dat dit project uiteindelijk ook kosten bespaart is daarbij mooi genomen."

Of Van Heeswijk op termijn nog meer duurzame keten bouwt is mede afhankelijk van het succes van het duurzame ketenpark. Als het bouwproject in Eindhoven gereed is zullen de duurzame keten in ieder geval weer ingezet worden op een andere bouwplaats.

http://www.facilicom.com/nl/breijer/Pages/default.aspx
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl