met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Congres over brandpreventie: Steeds meer gebouwen met watermistsysteem

Steeds meer gebouwen zullen in de toekomst watermist gebruiken als brandblussysteem. Volgens Emiel van Rossum, beheerder van www.brandpreventieforum.nl, is het een onmiskenbare trend. Over die trend en andere evoluties in brandpreventie organiseert Nederlands grootste kennisnetwerk over brandpreventie binnenkort een congres. Tijdens het congres worden met name de vernieuwende aspecten van de gepresenteerde installaties belicht.

20 jan 2011

Rook- en warmte-afvoerinstallaties (RWA-installaties), sprinklerinstallaties en brandmeldinstallaties zijn drie traditionele installaties om aan brandpreventie te doen. Nieuw is dat watermistsystemen de sprinklerinstallaties aan het vervangen zijn. Dat was tot enkele jaren niet het geval. In Nederland is de evolutie pas recent zichtbaar, hoewel watermist al jaren in de maritieme industrie wordt toegepast. Een watermistsysteem gaat uit van het principe dat waterdruppels verdampen en zo de zuurstof bij de brand verdrukken. Daarnaast heeft het water nog een licht koelend effect. "Een watermistinstallatie kan een brand in de kiem smoren met relatief weinig schade. Er is immers veel minder water nodig om te blussen. Mist is bovendien minder schadelijk dan grote hoeveelheden stromend water", weet Emiel van Rossum van brandpreventieforum.nl.

Brandpreventieforum

Kennisnetwerk over brandpreventie
www.brandpreventieforum.nl is Nederlands grootste online kennisnetwerk over brandpreventie. Het netwerk bestaat uit een portaal met diverse artikelen over brandpreventie, een forum en een brandpreventiewoordenboek. Er is ook een bedrijvenindex en een vacaturedatabank. Het forum telt ruim 1300 leden. Per maand wordt het door meer dan 14.000 mensen bezocht. "Er is in Nederland duidelijk behoefte aan kennis over brandpreventie. Het forum bestaat dit jaar 5 jaar. Dat vieren we met een congres waarin we nieuwe evoluties in brandpreventie onder de loep nemen. De toenemende inzet van watermistsystemen is de meest markante evolutie", aldus Emiel van Rossum.

Evoluties in brandpreventie
Ook andere nieuwe brandpreventietechnieken zijn aan een opmars bezig. Emiel van Rossum: "Zuurstofreductie, bijvoorbeeld, wordt de laatste drie vier jaar in toenemende mate gebruikt. Men verlaagt dan het zuurstofniveau in een ruimte om makkelijker te kunnen blussen. De techniek heeft als voordeel dat de brandweer ondanks het lagere zuurstofniveau toch in de ruimte kan blijven werken. Brandventilatie in woningen is eveneens een nieuwe techniek. Beide technieken worden eveneens belicht op het congres. "Het congres is een must voor wie wil bijblijven in brandpreventie", besluit de beheerder.

Praktisch
Het brandpreventiecongres van brandpreventieforum vindt plaats op 7 april 2011 in de Nieuwe Nobelaer, Anna van Berchemlaan 2, 4872 XE Etten-Leur. De deelname aan het congres is gratis. Meer informatie vindt u op jubileumcongres.nl.

http://www.brandpreventieforum.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb