met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Spouw-isolatieparels uit hernieuwbare grondstoffen

Termokomfort Nederland BV lanceert samen met IsoBouw Systems BV een nieuwe isolatietoepassing voor geschuimde parels in de bouw. De parels "die de basis vormen voor het schuim" zijn Cradle-to-Cradlecm gecertificeerd.

1 feb 2011

De parels, " BioFoampearls¨ genaamd ", hebben dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ";gewone" EPS. Maar daar waar fossiele grondstoffen als basis worden gebruikt, is nu het biologische polymeer polymelkzuur toegepast. Dit wordt met een milieuvriendelijk proces verkregen uit plantaardige grondstoffen en restproducten. Zelfs het "opblazen "tot een parel" het zogenaamde voorschuimen " gebeurt op een milieuvriendelijke wijze. Hiervoor wordt gerecycled CO2 gebruikt.

IsoBouw's eigen R&D-afdeling ontwikkelde het procedŽ tussen 2006 en 2010 voor de verpakkings- sector. Hiervoor ontving zij onlangs de eerste plaats in de Syntens MKB Innovatie Top 100. Termokomfort zag mogelijkheden voor toepassingen in de bouw, bijvoorbeeld voor de isolatie van spouwmuren en kruipruimtes, en ging een samenwerking aan met IsoBouw. Voor toepassingen in de spouw zijn IsoBouw en Termokomfort gezamenlijk patenthouder.

Isolatie huizen

Om te onderzoeken of het materiaal geschikt is voor bouwtoepassingen, heeft TNO diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo is het belangrijk dat de parels bestand zijn tegen vocht, temperatuursschommelingen, schimmelvorming en ongedierte. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het materiaal niet onderdoet voor het reguliere EPS. De BioFoampearls¨ zijn na gebruik recyclebaar en kunnen daarna weer dienst doen via de gebruikelijke recycling mogelijkheden en desgewenst zelfs in een industri‘le installatie gecomposteerd worden. Hiermee is de cirkel weer rond.

Met BioFoampearls¨ kan ook de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Deze gunstige resulaten zijn recent geverifieerd in een volledig afgeronde Life Cycle Analysis (LCA) studie, die door onafhankelijke experts is gevalideerd. Hoewel de energiebehoefte voor de productie van EPS al de laagste is van alle conventionele isolatiematerialen, wordt bij de productie van BioFoampearls¨ de totale uitstoot van CO2 met nog eens 50% verlaagd.

Het prijsniveau van de biologische parels ligt hoger dan van de traditionele EPS-parels. Termokomfort is er echter van overtuigd dat er subsidiemogelijkheden komen op groene systemen. Daarnaast zijn de geluiden uit de markt goed. Het gebruik van duurzame en groene oplossingen wordt steeds meer gemeengoed en dit product sluit naadloos bij deze ontwikkeling aan. Termokomfort en IsoBouw willen deze innovatie in de loop van 2011 ook in andere landen op de markt gaan brengen.

De toepassing van dit duurzame groene product voor isolatiedoeleinden, levert IsoBouw en daarmee ook Termokomfort een nominatie op voor de Nederlandse Bouwprijs 2011 in de categorie bouwmaterialen en –systemen. De winnaar wordt op 9 februari bekend gemaakt. Termokomfort introduceert haar noviteit op het innovatiepaviljoen (hal 11, stand E004) op de Bouwbeurs 2011. U bent hier van harte welkom. De stand D008 van IsoBouw met o.a. BioFoam¨ kunt u in dezelfde hal vinden.

Over Termokomfort Nederland BV Termokomfort ontwikkelt en beheert isolatiesystemen voor de bestaande en nieuwbouw. Zij is systeemhouder van o.a. Termoparels¨ voor dakisolatie en spouwmuurisolatie, als vloerisolatie met Bodemhygrolatie¨ en nu dus ook voor BioFoampearls¨. Via een netwerk van systeemverwerkers in de Benelux vinden de Termokomfort-producten hun weg naar de klant.

Over IsoBouw Systems BV IsoBouw Systems is actief in de Benelux met een omvangrijk assortiment isolatiesystemen voor vrijwel alle bouwdelen. Het bedrijf zet al jaren de trend in effici‘nt en duurzaam bouwen. Met name de hoge kwaliteit en de eenvoudige toepassing van haar isolatiesystemen staan hierbij voorop. IsoBouw is onderdeel van de Synbra Holding BV, ŽŽn van de toonaangevende Europese bedrijven in EPS en andere kunststoffen met een eigen recyclingprogramma.

http://www.termokomfort.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb