met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

SchwšrerHaus introduceert de NoNonsense Nulenergiewoning

Moet een energiezuinige woning eruitzien als een energiezuinige woning? "Nee dus", zegt architect ir. Robert A. Albers van iDX Architecten uit Rijssen, "doe normaal dan doe je al energiezuinig genoeg!"

15 feb 2011

Architect Albers vervolgt: "In samenwerking met SchwšrerHaus uit Duitsland hebben we vertrouwde technieken en bewezen bouwmethoden bij het ontwerpproces ingezet om tot een goede en zeer energiezuinige woning te komen. Zo zijn de wanden, de vloeren en het dak buitengewoon goed ge•soleerd. Daarnaast heeft SchwšrerHaus het proces van prefab bouwen gewoon goed onder controle waardoor kierdichtheid gegarandeerd is. Zorg tenslotte dat je betrouwbare techniek inzet en je hebt de basis voor de NoNonsense-NulEnergiewoning."
Wat is het principe van een NoNonsene-Nul Energiewoning , waar slaat het NoNonsense op? Architect Albers legt uit: "We zien de laatste tijd te vaak doorgeslagen ontwerpen; alles op het zuiden gericht, rare vormgeving en de toepassing van veel onbekende technieken. Nederland heeft die ruimte echter helemaal niet, we moeten energiezuinige woningen op normale kavels situeren, dus niet enkel de keuze om alles op het zuiden te zetten. Reden voor ons om een doorsnee woning te ontwikkelen, een woning die in veel woonwijken gewoon in te plannen valt. Daar waar nodig kunnen we deze woning bovendien op maat inpassen."

NoNonsense Nulenergiewoning

Toch nog even terug op de NoNonsense, hoe zit het met de techniek?
"Zoals gezegd, we passen bewezen technieken toe. Schwšrerhaus is al jaren bezig met het doorontwikkelen van energiezuinige installatietechnieken en al deze kennis hebben wij samengebracht in deze NoNonsense NulEnergie woning. We passen bewust een aardwarmtewisselaar toe met een horizontale techniek, dus niks geen gedoe met verticale bronnen. Dit systeem werkt op basis van het gegeven dat de grondtemperatuur op de aanlegdiepte, van 2 meter, een constante temperatuur van zo'n 12 graden heeft. Aanvullend wordt gebruik gemaakt van een lucht/water warmtepomp voor de warmwatervoorziening, dit is ook een bewezen techniek. Al deze systemen worden gecombineerd met het Schwšrer FrisseLuchtWarmteTerugWin-systeem, een ventilatie- en luchtverwarmingssysteem, voorzien van warmteterugwinning, waarmee de lucht in de woning elke 2 uur volledig ververst wordt. Deze systemen verbruiken, hoe energiezuinig ook, natuurlijk wel energie, dit wordt daarom afgevangen met Fotovolta•sche zonnecellen op het dak, met een totale oppervlakte van 20 m2. Hiermee bieden wij een betrouwbare oplossing voor het vraagstuk van energiezuinig en duurzaam bouwen"'
aldus architect Albers.

Heeft een energiezuinige woning invloed op de vormgeving van de woning?
Architect Albers meent van wel. "Doordat je beter moet isoleren zijn de wanden automatisch dikker. Nog belangrijker is echter dat het dakpakket goed ge•soleerd is, want daar gaat in de huidige bouw nog veel te veel energie verloren. Bij SchwšrerHaus zijn de dakpakketten 550 mm dik, volledig ge•soleerd, en dit kan oplopen tot wel 760 mm." Maar wat is dan het probleem? "Het probleem is dat dit dikke dakpakket eigenlijk niet meer doorbroken moet worden. Daarom is het is beter om de toepassing van dakkapellen te vermijden, dit betekent immers eerder een verzwakking dan een verbetering. Om dit te voorkomen kiezen we er bij ons ontwerp voor om meer te werken met de toepassing van kopgevels." Wordt het aanzien van de architectuur daardoor anders? Volgens ir. Robert A. Albers wel: "Wij passen standaard 3-voudige beglazing toe en soms zelfs 4-voudige beglazing, consequentie hiervan is dat de klassieke raamroeden bijvoorbeeld niet meer toe te passen zijn. De architectuur wordt daardoor moderner mede door de functionele eisen vanuit het energiezuinig bouwen. Dit stelt echter ook het gebruik van traditioneel metselwerk ter discussie. Om het heel simpel te zeggen: Waar metselwerk zit, zit geen isolatie".


Meer informatie over de NoNonsense-Nul Energiewoning is te vinden op de website van SchworerHaus. Kortom een NoNonsense-Nul Energiewoning voor de Nederlandse markt.

http://www.schwoererhaus.de/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb