met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Watermist maakt gerenoveerd DHV-hoofdkantoor brandveilig

Het gerenoveerde hoofdkantoor van advies- en ingenieursbureau DHV krijgt een uniek watermistsysteem om de beheersbaarheid van brand te garanderen.

18 feb 2011

Dit systeem zorgt op de grens tussen de kantoorvloeren en het atrium voor een dichte nevel van waterdruppels. Die vormt bij brand een barrire. Dankzij deze nevel blijft de brand beperkt tot de betreffende kantoorvloer. Bovendien heeft het watermistscherm een koelend effect en een wassende werking op de rook. Deze techniek wordt op deze manier nog nergens in de wereld toegepast. Het vervangt de fysieke afscheidingen, die traditionele kantoorgebouwen verdelen in brandcompartimenten. DHV heeft dit systeem voor kantoorpanden zelf bedacht. Het is beduidend goedkoper dan sprinklers, het kost minder moeite om het aan te leggen en er is aanzienlijk minder materiaal voor nodig.

DHV heeft samen met Wolter & Dros, Unica Automatic Sprinkler, R2B Inspecties en Efectis brandtesten uitgevoerd met het watermistsysteem. Bij Efectis is een kantoorvloer deels nagebouwd. Daar is een hoeveelheid hout in brand gestoken, die overeenkomt met de maximaal te verwachten brandlast.

Watermistsysteem (dhv)

Uit deze proeven bleek dat de waternevel een zelfde brandwerende werking heeft als fysieke brandwanden. DHV zal na het plaatsen van de geteste sproeikoppen dan ook de zogenoemde conformiteitverklaring ontvangen. Dit betekent dat het systeem gelijkwaardig is aan een brandscheiding.

Dankzij de watermist kan DHV het open karakter van het hoofdkantoor behouden. Het gebouw is begin jaren zeventig gebouwd en is n van de eerste kantoren zonder afscheidingen tussen de verschillende vloeren.

DHV heeft haar kantoorgebouw duurzaam gerenoveerd om onder meer het energieverbruik drastisch te verlagen. Het energielabel gaat van G naar A. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 100.000 euro op de energiekosten. De renovatie is in lijn met DHV's beleid klimaatneutraal te zijn. Het bedrijf is zelf verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en het projectmanagement van deze renovatie.

http://www.dhv.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb