met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Sheikh Zayed Bridge in Abu Dhabi belicht door Nederlandse ontwerper

Het meest recente, spectaculaire bouwwerk van Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, de Sheikh Zayed Bridge, heeft nu een lichtontwerp en is daarmee na tien jaar ontwerpen en bouwen afgerond.

23 feb 2011

De brug verbindt Dubai en de hoofdstad Abu Dhabi en is meer dan 840 meter lang. Door het land te verbinden met het grootste eiland van de Emiraten "Abu Dhabi omvat meer dan 85% van het totale oppervlak van de Emiraten " is de verwachting dat de brug verdere economische groei zal stimuleren.

De brug is ontworpen door het architectenbureau van Zaha Hadid in Londen, en is een uniek samenspel van een recht, linear brugdek en een sensueel gevormde serie bogen die elk bestaan uit twee helften. Rogier van der Heide, tegenwoordig Chief Design Officer van Philips Lighting, heeft de belichting ontworpen. Hij vertelt over het lichtontwerp voor de brug: "Het is gebaseerd op twee principes: ten eerste is de belichting een metafoor voor de energie die vanuit de hoofdstad naar de regio stroomt, gevisualiseerd door lichtkleuren die langs de brug in elkaar overvloeien. Ten tweede geeft de belichting de brug 's nachts weer in zijn drie-dimensionale vorm, doordat verticale en horizontale vlakken in verschillende tinten zijn belicht. Zo wordt de architecturale expressie van de brug ook in het donker geaccentueerd".

brug Abu Dhabi

De wegverlichting - gemaakt door Philips Lighting - is gebaseerd op energie-efficiente, asysmmetrische architectuurverlichting die dankzij een exacte belichting geen strooilicht vomt op de gekleurde verlichting van de bogen. Door de wegverlichting en de gekleurde verlichting (geleverd door Martin Pro Middle East) als een integrale opdracht te beschouwen, kon Van der Heide voorkomen dat deze elkaar zouden verstoren.

Rogier van der Heide vat samen:"Het lichtontwerp voor Sheikh Zayed Bridge was zeer gecompliceerd. Ik moest kleurwisselende schijnwerpers, stof en waterdichte apparatuur, een zeer geavanceerd besturingssysteem en speciale lenzen samenvoegen in n holistische oplossing om het artistieke ontwerp volledig te kunnen realiseren. Zonder de fantastische bijdrage van de fabrikaten en ingenieurs die betrokken waren bij het project was dat niet gelukt. Without the tremendous contribution of the manufacturers and engineers, this project could not have been done. The successful finalization of this project demonstrates how important it is to collaborate, and how architectural lighting has evolved into a holistic discipline that brings together designers, manufacturers and engineers in an integrated process."

http://www.rogiervanderheide.com/?cat=3

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb