met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

De stoel van Rietveld, van meubel tot icoon

Iedereen kent de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld. De stoel is uitgegroeid tot een icoon en te zien in musea over de hele wereld. Dat is echter niet altijd zo geweest, vroeger was de stoel gewoon een gebruiksvoorwerp.

5 mrt 2011

Iedereen kent de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld. De stoel is uitgegroeid tot een icoon en te zien in musea over de hele wereld. Dat is echter niet altijd zo geweest, vroeger was de stoel gewoon een gebruiksvoorwerp.

Grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma, en Rietveldspecialist Marijke Kuper maakten in samenwerking met Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion en NAi Uitgevers, een boek met film over het verhaal achter de stoel: De stoel van Rietveld. Op donderdag 10 maart om 16:30u. is de film voor het eerst voor iedereen te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Conservator Ingeborg de Roode interviewt voorafgaand filosoof en schrijver Marjolijn Februari en de makers van de publicatie.

De stoel als icoon
De Rood-blauwe stoel van meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld (1888-1964) is een van de bekendste voorbeelden uit de Nederlandse vormgeving. Het is het enige designobject dat is opgenomen in de canon van de Nederlandse geschiedenis en is te zien in vele internationale museumcollecties. Nooit eerder vertelde iemand het hele verhaal achter deze stoel. In de publicatie gaan Lex Reitsma en Marijke Kuper op zoek naar de mensen die op de stoel hebben gezeten, naar de plekken waar de stoel heeft gestaan en de musea waar hij uiteindelijk terecht is gekomen.

De stoel van Rietveld

De documentaire
Meubelrestaurator Jurjen Creman reconstrueert in de documentaire de eerste, verdwenen uitvoering van de stoel. Prof. dr. Erik A. de Jong vertelt aan de hand van familiefoto's en brieven hoe zijn grootouders in de jaren twintig van de vorige eeuw leefden met hun Rietveldmeubels. Peter Alma verhaalt over de jaren vijftig toen hij de afgedankte stoelen van zijn ouders probeerde om te bouwen tot een voli¸re. In scherp contrast daarmee staan beelden die laten zien hoe de stoel zijn oorspronkelijke functie heeft verloren en in plaats daarvan een iconische waarde heeft gekregen. Conservatoren van het Rijksmuseum en het Victoria & Albert Museum in Londen, lichten de museale status toe. De AVRO zendt op 19 maart om 10.30 uur op Ned. 1 de film uit.

 

Praktische gegevens De stoel van Rietveld, film- en boekpresentatie
Datum: donderdag 10 maart 2011, 16:30 – 18:30
Locatie: Auditorium Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam
Toegang: gratis na aanmelding via rsvp@premsela.org o.v.v. ‘Rietveld’
Voertaal: Nederlands

Design Stories
De stoel van Rietveld maakt deel uit van de serie Design Stories die Premsela de komende jaren zal realiseren. Met publicaties, documentaires en tentoonstellingen wekken we verhalen tot leven uit onze geschiedenis. In deze verhalen staat een bedrijf, object of evenement centraal dat van grote betekenis was voor de ontwerpwereld.

Over Premsela
Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion cre‘ert vanuit een culturele invalshoek kansen voor de groei van de Nederlandse vormgeving. We organiseren lezingen, debatten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is Premsela uitgever van Morf, het grootste designtijdschrift van Nederland, en van de internationale portal Design.nl. Met onze activiteiten richten we ons op de ontwerpers, studenten, opdrachtgevers, producenten en iedereen die ge•nteresseerd is in de culturele waarde van design en mode.

Stedelijk Museum, Amsterdam
De middag over De stoel van Rietveld is de eerste activiteit van het publieksprogramma dat het Stedelijk Museum rond Temporary Stedelijk 2 organiseert. Het maakt deel uit van de serie Talking Film @ TS2. Voor het volledige programma van de activiteiten zie: www.stedelijk.nl .
Tijdens Temporary Stedelijk 2 wordt de Rood-blauwe stoel niet tentoongesteld. Wel is de Aluminiumstoel van Gerrit Rietveld te zien. Het Stedelijk Museum heeft 110 stukken van de Rietveld in de collectie en was het eerste museum ter wereld dat zijn werk begon te verzamelen.

Verkoopinformatie boek
De publicatie De stoel van Rietveld, Marijke Kuper en Lex Reitsma, Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-778-2, Gebonden+DVD, is tijdens deze middag voor €19,95 verkrijgbaar en daarna te koop via www.naipublishers.nl/rietveld en de boekwinkel.

Voor de aanvraag van een recensie-exemplaar en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

NAi Uitgevers,
Esmeralda Eggen, PR & Marketing: 010-2010132 of press@naipublishers.nl

http://www.naipublishers.nl/kunst/stoel_rietveld.html

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb