met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Geoptimaliseerd clixys¨-systeem nu overal verkrijgbaar

Naar aanleiding van wensen uit de markt is Clixys¨, de integrale bekabelingsoplossing voor de utiliteitsbouw, op een aantal punten geoptimaliseerd en uitgebreid. Clixys¨ is een effici‘nt en slim bekabelingssysteem dat is gebaseerd op de kliktechniek: installatiedozen kunnen zo met ŽŽn handbeweging op de kabel worden bevestigd.

13 apr 2011

Clixys¨ biedt een slimme en flexibele oplossing voor 16A-eindgroepen; alle onderdelen van het systeem zijn bovendien halogeenvrij uitgevoerd.

Voor de ˘klik' tussen kabel en installatiedoos zorgt een speciaal ontwikkelde connector, die niet alleen los wordt geleverd maar ook is opgenomen in volledig geassembleerde installatiedozen. Met een Clixys¨-connectortang kan overal op de Clixys¨-vlakbandkabel een installatiedoos worden geplaatst. Ook voor het maken van een aftakking of een aanpassing kan worden volstaan met ŽŽn keer klikken.

Het Clixys¨-systeem leent zich bij uitstek voor installaties waar veel dezelfde handelingen moeten worden verricht, bijvoorbeeld bij het aansluiten van grote aantallen wandcontactdozen of armaturen.

Naast de door Draka ontwikkelde vlakbandkabel in 3- en 5-aderige uitvoering en de door ABB ontworpen connectoren, omvat het Clixys¨-programma nu hollewanddozen, aansluitunits, wandgootdozen, kabeldozen en aftakconnectoren alsmede Clixys¨ Flexkabels. Het systeem van ABB en Draka wordt eenvoudig ge•nstalleerd en gemonteerd met de Clixys¨ connectortang en de Clixys¨ knip/striptang.

De installatiedozen worden volledig geassembleerd aangeleverd en zijn uitgevoerd met een Clixys¨-connector waarmee de dozen met ŽŽn klik op de vlakbandkabel te bevestigen zijn. De connector is z— geconstrueerd, dat de kabel er altijd maar op ŽŽn manier inpast. ĘDe 3- of 5-aderige vlakbandkabel van het Clixys-systeem, is geschikt voor laagspanningsinstallaties,Ę is moeilijk brandbaar en heeft massieve aders voor vaste aanleg. De kabel kan worden gevoed met een aansluitunit of met een kabeldoos met blinddeksel. Naast de vlakbandkabel zijn er diverse Clixys¨ Flex aansluit-, koppel-, net- en schakelkabels beschikbaar.

Clixys¨, de integrale bekabelingsoplossing

Belangrijke voordelen
Het Clixys¨-systeem van ABB en Draka brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee die inspelen op vragen uit de markt.

Zo biedt het gebruik van vlakbandkabel en losse connectoren veel vrijheid en flexibiliteit bij het ontwerpen en plannen van installaties. Dat voordeel geldt niet alleen voor de installateur, maar ook voor de adviseur die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de planning van installaties.

Installaties die met Clixys¨ worden gerealiseerd, vergen per kabeldoos minder handelingen dan traditionele installaties. Dit levert voor iedere verbinding een tijdwinst op van circa 70-80%. Bij de montage van wandgootdozen bedraagt deze tijdsbesparing circa 10% per verbinding.

Verder is met het Clixys¨-systeem minder kabellengte nodig dan bij de traditionele manier van installeren. Het wegwerken van overlengte van aansluitsnoeren wordt voorkomen, terwijl voor het installeren van een kabeldoos per connectie circa 7 centimeter extra kabellengte wordt bespaard. Bovendien neemt de totale overgangsweerstand van het systeem af omdat iedere installatiedoos een eigen unieke aansluiting heeft op de vlakbandkabel.

http://www.clixys.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb