met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Rollecate helpt vluchtelingen met Het Taalhuis

In het Rollecate Technisch Opleidingscentrum in Staphorst zijn deze week 20 leerlingen gestart met een nieuwe ontwikkeling op onderwijskundig gebied. In samenwerking met stichting Emplooi biedt gevelbouwer Rollecate vluchtelingen die in het schooljaar 2011-2012 een basisopleiding BBL1 willen volgen, een intensieve taaltraining.

18 apr 2011

Deze op maat gemaakte vooropleiding is omgedoopt tot Het Rollecate Taalhuis. Het doel van dit instituut is om vluchtelingen beter voorbereid te kunnen laten instromen in het leerwerkproces. Goed kunnen communiceren in de Nederlandse taal is naast de juiste inzet en motivatie een van de belangrijkste voorwaarden om als vluchteling een technische opleiding met succes te kunnen afronden. “In de praktijk moeten leerlingen soms eerder stoppen omdat ze bepaalde onderwerpen niet begrijpen vanwege een gebrekkige taalvaardigheid, maar ook omdat ze de dingen niet goed kunnen of durven vragen”, zegt woordvoerder Margreet Tijms namens het ╩opleidingscentrum. “Een brood bestellen bij de bakker is natuurlijk heel iets anders dan het leren van technische bedrijfstaal”, verduidelijkt ze.

Rollecate helpt vluchtelingen met Het Taalhuis

“We zorgen ervoor dat er eerst begrippen geleerd worden die te maken hebben met werken in een industrieel bedrijf”, legt een bevlogen coÜrdinator Marinus Zantingh uit. “Dan moet je denken aan gereedschap- , machine- en materiaalkennis.” “Omdat veel vluchtelingen niet goed op de hoogte zijn van hoe bedrijven hier werken, leren we ook meer algemene onderwerpen zoals werken op een productieafdeling, samenwerken en je houding op de werkvloer”, vult Tijms met trots aan. Alle leerlingen krijgen minimaal twee dagen per week les van docenten van stichting Emplooi. Deze leerkrachten zijn vrijwilligers die zich kosteloos inzetten voor vluchtelingen in Nederland. Rollecate en Emplooi werken al geruime tijd samen om vluchtelingen beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. De training duurt in totaal 14 weken. Na deze taalperiode wordt beoordeeld of het niveau van taalbeheersing goed genoeg is om in september te kunnen starten aan de BBL opleiding. Het bedrijf uit Staphorst is daar streng in, omdat het jammer is wanneer een leerling vroegtijdig moet afhaken vanwege een slecht begrip van de Nederlandse taal. Voor alle vluchtelingen die worden toegelaten tot Het Taalhuis is het een grote kans om vanaf september een jaar lang door te kunnen leren en werken bij Rollecate. Leerlingen die Het Taalhuis goed doorlopen krijgen namelijk een leerarbeidsovereenkomst in de metaaltechniek. Daarmee hebben ze straks echt iets in handen om een goede baan te krijgen en een toekomst in Nederland op te bouwen.

http://www.rollecate.nl/nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.▀

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb