met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Dag over Stof geeft stevige impuls aan strijd tegen kwartsstof

De participanten en deelnemers aan de Dag over Stof op 26 mei zetten de strijd tegen kwartsstof in de bouw en installatie eensgezind voort. De uitwisseling van kennis en ervaring gaf een stevige impuls aan de aanpak door de bedrijfstak en het gebruik van stofarme gereedschappen.

30 mei 2011

Deelnemers waren zeer te spreken over de helderheid van de Arbeidsinspectie over de handhaving op kwartsstof. Werkgevers- en werknemersorganisaties en kenniscentra werkten mee om kwartsstofvrij werken verder te verankeren in agenda’s.

Dat kwartsstofvrij werken veel discussie oproept was te merken aan de grote interactiviteit gedurende de gehele dag. Gereedschappenleverancier Makita nam het initiatief voor deze dag en betrok toonaangevende participanten uit de sector bij het programma om vermindering van kwartsstof nog steviger op de kaart te zetten. Onder andere Arbeidsinspectie, TNO, Arbouw, Bouwend Nederland en FNV Bouw gaven in tien parallelpresentaties informatie over de technische ontwikkelingen van gereedschappen, de regelgeving en handhaving van blootstelling aan kwartsstof, de risico’s en technische en organisatorische oplossingen. Op de website www.dagstof.nl is een white paper gratis te downloaden. Deze geeft een overzicht over alles dat men moet weten over stofvrij werken om er praktisch mee aan de slag te gaan.

Duidelijke informatie over kwartsstofvrij werken tijdens de Dag over Stof

Voorkomen kwartsstof belangrijk thema
De komende jaren gaat de Arbeidsinspectie bouwpartijen mobiliseren om nieuwe gereedschappen te ontwikkelen en toe te passen en inspecteren of ze worden gebruikt. Recent is intern een proces afgerond dat de werkwijze en handhaving van de inspecteurs op kwartsstof op ˇˇn lijn heeft gebracht. Door TNO is samen met leveranciers van elektrisch gereedschap hard gewerkt aan het beschikbaar maken van gecertificeerde producten om stofvrij te werken. Kijk op www.tno.nl/kwartsstof voor meer informatie.
De bijna 150 deelnemers aan de Dag over Stof waren vooral afkomstig van opdrachtgevers, uitvoerende bedrijven en leveranciers. Vrijwel unaniem beoordeelden zij de dag als informatief en leerzaam. De ontspannen sfeer vormde een extra stimulans voor informatieoverdracht en kennisuitwisseling.

Makita
De focus van de Arbeidsinspectie en de stand der techniek waren voor Makita aanleiding om de Dag over Stof te organiseren. Het bedrijf heeft veel energie ge•nvesteerd in oplossingen die door TNO gecertificeerd zijn en heeft met deze dag marktpartijen gefaciliteerd om kwartsstofvrij werken nog steviger te verankeren op ieders agenda. Bekijk hier een korte impressie van de Dag over Stof.

http://www.dagstof.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb