met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Leegstand kantorenmarkt eist tol

Door de crisis op de onroerendgoedmarkt gaan steeds meer vastgoedbedrijven failliet. Dat blijkt uit cijfers over de eerste negen maanden van 2011 die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd.

5 okt 2011

In totaal gingen in de eerste drie kwartalen 168 vastgoedbedrijven bankroet. Dat is een toename met ruim 36 procent ten opzichte van vorig jaar. Tot deze ondernemingen behoren verhuurders, maar ook veel besloten beleggingsfondsen en makelaars.

Slijtageslag
De leegstand op de kantorenmarkt lijkt de belangrijkste oorzaak van de faillissementsgolf. Die leegstand heeft de afgelopen jaren geleid tot substanti‘le prijsdalingen en een flinke vermindering van de verhuuropbrengsten. ‘Er is sprake van een slijtageslag’, meent directeur Hein Bos van Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed. ‘Vooral bedrijven met een kleine kantorenportefeuille gaan onderuit. Die kunnen de hoge rentelasten niet meer dragen.’ Volgens Bos zitten er binnen de branche nog veel meer bedrijven in de problemen. ‘Dit is slechts een voorbode.’

Onder de gefailleerde bedrijven zitten ruim twintig makelaars. Dat is relatief weinig, gezien de enorme daling van de huizenverkoop. Wel is het aantal personeelsleden bij makelaarskantoren de laatste tijd sterk gereduceerd, aldus de NVM. ‘De makelaar doet alles weer noodgedwongen zelf’, aldus woordvoerder Roelof Kimman.

Volgens faillissementsdossier daalde het totale aantal faillissementen in de periode januari tot en met september met ruim 3 procent tot 7356.

In september bedroeg de daling ten opzichte van augustus ruim 11 procent.

Leegstand kantorenmarkt eist tol

Slechte zomer
Een sector die het in de eerste drie kwartalen ook flink kreeg te verduren was de horeca. Binnen deze branche steeg het aantal bedrijven dat onderuit ging met bijna eenderde tot 431. In september was er zelfs sprake van een verdubbeling van het aantal failliete horeca-etablissementen. Een van de oorzaken van deze toename was het tegenvallende zomerweer. In de bouw daarentegen daalde het aantal faillissementen in de eerste drie trimester bijna 10 procent. Mogelijk speelde de tijdelijke verlaging van de btw op arbeidsloon hierbij een rol. Deze maatregel was tot 1 oktober dit jaar van kracht.

Over FaillissementDossier.nl

FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen op een toegankelijke manier. De dossiers en de openbare faillissementsverslagen zijn kosteloos in te zien en in het geheel te downloaden.

Per onderneming is een dossier samengesteld met veel informatie over het failliete of in surseance verkerende bedrijf. Hierin worden onder meer vermeld de complete gegevens van de curator of bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf.

http://www.faillissementsdossier.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb