met bouwweb vind je meer!


 

U bent hier:  Home  >  Bouwlexicon  >  Artikelen

Innovatieve afvalwaterzuivering met watertuin in Dinxperlo

Waterschap Rijn en IJssel vervangt de verouderde rioolwaterzuiveringsinstallatie in Dinxperlo. Voor de nieuwe installatie wordt gebruik gemaakt van de innovatieve energie- en ruimtebesparende Nereda¨-technologie. Hiervoor heeft advies- en ingenieursbureau DHV vandaag opdracht gekregen. Met de opdracht is een bedrag van circa 8 miljoen euro gemoeid.

24 nov 2011

De bouw van de installatie wordt ge•ntegreerd met plan BrŸggenhŸtte. Hier richt het waterschap samen met de gemeente Aalten het terrein van de voormalige vuilstort in als een publiektoegankelijke watertuin en groengebied.

Effici‘nt zuiveren met modernste technologie
Met de nieuwe technologie verloopt de zuivering van het afvalwater veel effectiever en effici‘nter en is de benodigde installatie beduidend kleiner. ‘Deze combinatie was voor ons de reden te kiezen voor deze innovatieve methode. Naast het feit dat we met deze technologie minder ruimte nodig hebben, besparen we op de langere termijn op energie en kosten. Voordelen die doorwerken in onze effici‘ntie en naar het milieu’, aldus Philip Schyns, projectmanager bij Waterschap Rijn en IJssel. De kracht van de Nereda-technologie zit in speciale bacteri‘n die groeien in geconcentreerde, compacte korrels. Bij traditionele zuiveringsmethoden wordt afvalwater gezuiverd door bacteri‘n in vlokken. Deze zijn na zuivering echter veel minder snel uit het gezuiverde water te halen dan de korrels.

Watertuin. Copyright Waterschap Rijn en IJssel

Watertuin
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, (energie-)efficiency, duurzaamheid en samenwerking zijn belangrijk voor het waterschap. Het waterschap werkt nauw samen met de gemeente Aalten om een aantrekkelijk gebied te maken dat tegelijk met de bouw van de nieuwe zuiveringsinstallatie ontwikkeld wordt. Het door Nereda gezuiverde afvalwater stroomt straks in mooie water- en rietpartijen door een openbare watertuin.

Het Nationaal Nereda Onderzoeks Programma
DHV-directeur Piet van Helvoort: ‘De technologie wordt internationaal gezien als een doorbraak op het gebied van afvalwaterzuivering en men verwacht dat de technologie zal uitgroeien tot de nieuwe wereldstandaard.’ Het waterschap is via het Nationaal Nereda Onderzoeks Programma (NNOP) nauw betrokken bij de doorontwikkeling van deze vinding van de Technische Universiteit Delft. Het NNOP is een samenwerkingsverband van Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), TU Delft, DHV en vijf andere waterschappen. De ontwikkeling is financieel ondersteund vanuit diverse nationale en Europese subsidieprogramma’s, waaronder het watertechnologieprogramma van Agentschap NL.

DHV is blij dat Nederlandse waterschappen kiezen voor deze innovatie van eigen bodem. ‘Er is internationaal een sterk groeiende belangstelling voor deze Nederlandse technologie en deze innovatie kan uitgroeien tot een belangrijk exportproduct. In het buitenland is niets zo overtuigend als referenties op eigen bodem’, aldus Van Helvoort. ‘Dit versterkt ook de beweging die we in Nederland met de Topsector Water willen inzetten.’

Over Waterschap Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel zorgt voor het water in uw omgeving. Zij zuivert het afvalwater van bijna 600.000 inwoners en 20.000 bedrijven in oost Nederland. Hiervoor heeft het waterschap verspreid over het hele werkgebied veertien rioolwaterzuiveringsinstallaties. Na zuivering wordt het water weer teruggebracht in het oppervlaktewater. Daarnaast zorgt het waterschap voor droge voeten, schoon water in beken, sloten en rivieren en beheert zij het (grond)waterpeil Zo kunnen mensen, dieren en planten leven met water. Elk op hun eigen manier. Veilig, schoon, niet te droog en niet te nat.

Over DHV
DHV is een toonaangevend internationaal advies- en ingenieursbureau dat bekend staat om haar hoogwaardige expertise en leiderschap in innovatie en duurzaamheid. Wij ondersteunen onze klanten door local delivery of world-class solutions. Wij zijn erkend om onze ge•ntegreerde aanpak van complexe problemen, vooral op het gebied van infra & mobiliteit, water & milieu, ruimte & vastgoed en industrie. Onze dienstverlening richt zich op de totale projectcyclus en omvat management consultancy, adviesdiensten, ontwerp en engineering, project-, contract- en assetmanagement.

DHV, met het hoofdkantoor in Nederland, maakt deel uit van de DHV Groep met een netwerk van 70 kantoren wereldwijd. Onze klanten profiteren van de via dit netwerk beschikbare kennis, resulterend in een integrale projectaanpak gericht op een duurzame ontwikkeling van onze leefomgeving. De DHV Groep heeft 4.500 medewerkers en realiseerde in 2010 een netto-omzet van 469 miljoen euro. Voor meer informatie zie www.dhv.nl.

http://www.dhv.nl/

 

 

*** Naar Nieuwsarchief ***

 

Nieuws

Uw bericht op bouwweb ?

Aanmelden


Bouwindex

..... en meer.ß

 


AEC info bouwinformatie.

 

Dienstveiling

Glasbok - transport van glas

 

 

 

verwijzing op Bouwweb - 25 euro

 

 

 

BouwWeb - de oudste bouwsite van Nederland ('95)
(e) info@bouwweb.nl
copyright © 1995-2019 bouwweb