Opinie met betrekking tot de bouw 

29 november 2006

Cobouw Online (reactierubriek)

Bouw Amsterdamse centrale gaat voorlopig door

door Alex De maesschalck | 29-11-2006 17:54 |
in Cobouw Online (reactierubriek)


De kostenoverschrijding is nog meer dan wat ik enkele jaren geleden in gesprekken voorspelde aan het management van de afvalcentrale. Wat je vaak ziet dat als je op het hellende vlak komt van kostenvermeerdering, dat dat negatieve proces moeilijk te stoppen is. Indien je tijdig ingrijpt met drastische maatregelen, kun je wel nog goede resultaten halen.

Mevrouw Gehrels (wethouder Amsterdam, red.), helaas, maar er is hier niets nieuws aan de hand. Dit had naar objectieve maatstaven reeds meer dan drie jaren geleden bekend kunnen en moeten zijn. Het probleem zit hem in strategische projectkeuzes die gemaakt zijn voor ontwerpmethodes, ontwerppartijen, aanbesteding, contractvorming en projectmanagement. Projecten van dit type en van de onderhavige omvang kun je beter, en zo gaat het normaliter ook in de industrie, beter als EPC (EPCM) project in de markt zetten. Dit staat voor Engineering + Procurement + Construction (Management). Dit neigt dus naar Turnkey. Echter indien je zulke projecten versnipperd aanbesteed, zoals dat gebruikelijk is bij decentrale overheden en semi-overheden, dan wordt qualitate qua de Projectbeheersing ook versnipperd en dus bezien vanuit het project als geheel, als eenheid, van weinig waarde.

Daarbij komt ook nog dat partijen gecontracteerd zijn, d.m.v. ook niet adequate contracten, voor wie het project veel te groot en risicovol is. Dit leidt tot experimenteren, Trial by error. De oplossing, in een totaalaanpak met procesintegrerende methodes voor tenminste het ontwerp en de projectbeheersing, met zelfs aanvaarding van een mate van risicodragendheid, zijn om onverklaarbare redenen niet serieus opgepakt. Ik heb het niet eerder in mijn carrière meegemaakt dat een engineering en managing contractor er gaandeweg het project en in verschillende etappes erachter kwamen dat hun contractprijs (honorarium) nog een aantal keer over de kop moest gaan om hun werk te kunnen afmaken en dan nog een opdrachtgever die weliswaar morrend daar telkens mee akkoord gaat. Maar wel nadrukkelijk de deskundige partijen die bereid bleken verantwoordelijkheid te nemen, buiten de deur houden.

Amsterdam betaalt hier gewoon leergeld en onbedoeld, maar de facto stond voor mij en anderen dit als gegeven al lang vast. De facto kun je ook stellen dat men hiervoor gekozen heeft. Stopzetten van de bouw heeft nu, in de huidige fase geheel geen zin. Er is veel gaande in de markt over

  1. 'innovatief aanbesteden' en over
  2. Integrated 3D Design met datakoppeling
    (Building Information Modelling),
  3. Systems Engineering,
  4. Procesintegratie.

Echter al deze als innovatief benoemde ontwikkelingen zijn in de petrochemie en andere industriesectoren al tientallen jaren standaard. De afvalenergiecentrale is niet een andersoortig project dan die waar m.n. de EPC en Turnkey contractors uit de petrochemie veel ervaring hebben. Toch is om onbegrijpelijke redenen aan deze partijen voorbijgegeaan, om te rade te gaan bij detail engineering contractors. Ook tussentijds een zware managing contractor toevoegen, zoals als optie is aangeboden, werd niet opgepakt, omdat men de strompelende adviseurs niet voor het hoofd wilde stoten.

Ja, mevr. Carolien Gehrels, het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, mits er maar met deskundigen gewerkt wordt. Een deels vergelijkbaar verhaal kan ik als ex manager bij het ingenieurbureau Amsterdam (IBA), ook houden over de Noord-Zuidlijn. De geschiedenis herhaalt zich en zal zich helaas ook in Amsterdam blijven herhalen.

Mr.ing. Alex De Maesschalck,
directeur van ADM Management Consultants,
bouw-, management- en juridisch adviseur.
E-mail: info@admadvies.nl

Meer info: ADM Bouwmanagement

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl