Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 september 2003

Productiefout oorzaak condens in isolatieglas

Op veel plaatsen in Nederland en Zuid-Duitsland doet zich momenteel schade voor met isolerende beglazing. Het dubbel glas is lek geraakt, waardoor het isolerend vermogen afneemt en zich vaak condensvorming voordoet tussen de glasbladen. Dit vocht is niet te verwijderen. Vooral de condensvorming is aanleiding tot het melden van schade.


Schilders- en glaszetbedrijven krijgen er de laatste tijd veel klachten over. "De problemen doen zich voor bij isolatieglas van uiteenlopende leveranciers", vertelt Joop Köhler van het gelijknamig geveltechnisch adviesbureau uit Zoetermeer. "De schade komt vooral voor bij isolatieglas dat is geleverd in de periode van 1994 tot 1997, maar ook schade bij isolatieglas uit 1999 komt voor." De schade is vaak enorm. Als de glasleverancier een vergoeding geeft voor de schade en dus de aansprakelijkheid erkent, wordt het isolatieglas vergoed. Voor de plaatsing wordt ongeveer 20 euro per vierkante meter betaald."

"De vervangingskosten zijn vaak een veelvoud van wat aan vergoeding wordt gegeven. Bovendien proberen glasleveranciers momenteel meer en meer onder een schadevergoeding uit te komen. Men komt niet zomaar de garantieverplichtingen na. Als er in de buurt bijvoorbeeld damwanden zijn geslagen waardoor trillingen zijn ontstaan, dan vergoeden ze niet meer. Het komt voor dat na drie tot vier jaar schade ontstaat en dat dan 30 tot 40 procent van de ruiten lek is."

De glasleveranciers hebben al zoveel moeten vergoeden dat de situatie voor hen steeds penibeler wordt, aldus Köhler. "Ze kijken alles precies na en als ze iets vinden dat aanleiding kan zijn tot afkeur, dan pakken ze dit aan. Een gaatje in een kitvoeg bij een ruit kan bij wijze van spreken aanleiding zijn om een heel project af te wijzen."

Köhler gaat binnenkort voorlichtingsbijeenkomsten houden om duidelijk te maken hoe je de schade het best inventariseert en wat je daarbij moet vastleggen. "Ook bespreken we welke argumenten kunnen worden gebruikt, zodat je in je recht staat. Daar hebben we een aantal praktijkvoorbeelden van die we daarbij laten zien."

Oorzaak

Volgens Köhler ligt de oorzaak van het probleem vermoedelijk bij het afdichtingsmateriaal dat heel veel fabrikanten van isolatieglas hebben gebruikt. Vrijwel elke fabrikant heeft daarom met het probleem te maken, aldus Köhler. "Het gaat naar schatting om zo’n 70 tot 80 procent van de glasleveranciers dat gedupeerd is door het gebruik van kit met een foute receptuur. Daar ontstaan na een paar jaar problemen mee. Wij vinden dat glasfabrikanten als leverancier van het eindproduct verantwoordelijk zijn. Ze hebben niet het recht om zich te beroepen op al of niet verkeerd geplaatst glas, terwijl ze niet de oorzaak bij hun geleverde product zoeken."

Peter van Rhede, algemeen directeur van Glaverbel Nederland en één van de grote leveranciers van isolatieglas, bevestigt de problemen met het glas. "We zijn er achter gekomen dat er met bepaalde materialen iets aan de hand is. Dit heeft te maken met de afdichting van het isolatieglas."

De directeur geeft toe dat er producten van onvoldoende kwaliteit zijn geleverd. "De schade komt op verschillende plaatsen voor. We hebben een sterk vermoeden dat de oorzaak gelegen is in de toepassing van bepaalde hulpmaterialen, die overigens sinds geruime tijd al niet meer worden gebruikt in het productieproces. Tegen een leverancier van onze grondstoffen loopt nu een rechtszaak. Het probleem is in relatie tot normale schade groot, maar valt in het geheel mee. Normaal raakt hooguit 0,2 tot 0,3 procent binnen de garantietermijn van 10 jaar lek. Nu is dat 1 tot 1,5 procent. Wij zijn ervan overtuigd dat we het probleem nu hebben opgelost, maar we hebben wat klachten betreft nog last van een zogenaamd ‘naijleffect’."

Complex

Het beoordelen van de schade is overigens complex, zegt Van Rhede. "Als een ruit onjuist is geplaatst, dan is er een grote kans dat die ruit vroeg of laat lek raakt. Aan de onthechting van de randafdichting kun je echter niet altijd zien dat het wordt veroorzaakt door de onvoldoende kwaliteit van de afdichting of door de foutieve plaatsing. In dat geval wordt uitgegaan van lekkage door foutief plaatsen. Vanaf de jaren zeventig wordt isolatieglas meer en meer toegepast. De ervaringen daarmee zijn zeer goed. Vaak gaat het glas meer dan 25 tot 30 jaar mee. De huidige schade is dan ook een incident. Het is heel vervelend, maar we gaan er serieus mee om."

Geveltechnisch Bureau Köhler houdt deze maand op zeven plaatsen in het land voorlichtingsbijeenkomsten.

Zoetermeer: 11 september.
Dordrecht en Amsterdam: 16 september.
Arnhem en Eindhoven 25 september en
Haren (Gr.) en Deventer 30 september.

Bron: Cobouw

 




Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting




Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl