Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

25 januari 2022

5 manieren om houtworm te bestrijden

Houtworm zijn larven die hout aantasten. Houtworm komt het meest vaak voor in onbewerkt hout. De meest voorkomende soorten houtworm zijn larven van de boktor en de houtwormkever. Vaak kom je houtworm tegen in houten constructies als veranda’s, schuren, meubels en vloeren. Wanneer je boorgaatjes en zaagsel in hout ziet zitten kan je er van uit gaan dat je last hebt van houtworm. Het is dan ook heel belangrijk om op tijd houtworm bestrijden of voorkomen.

Tips voor het voorkomen van houtworm

Niemand wil graag te maken krijgen met boktor of houtworm. Wanneer je een pand hebt waar veel hout in verwerkt zit is het aan te raden om maatregelen te nemen om houtworm te voorkomen. Dit zou je kunnen doen voor een woonhuis maar ook zeker voor een bedrijfspand. Hieronder vind je 5 tips aan dingen waar je aan moet denken bij houtworm bestrijden.

Controleer tweedehands spullen van hout voordat je ze aanschaft

Je denkt dat een tweedehands meubel misschien heel onschuldig is, maar daar zou je je nog wel eens in kunnen vergissen. Juist deze kunnen veel houtworm bevatten. Daarom moet je er voordat je het gaat kopen goed op letten dat er geen houtworm in zit.

Houten onderdelen bewerken

Een ding is zeker, houtworm is gek op onbewerkt hout. Om te voorkomen dat houtworm zijn intrek neemt in het hout is het beter om op voorhand houtworm bestrijden toe te passen. Dit kan je doen door alle onbewerkte hout delen te schuren en te voorzien van een lak- of verflaag. Net zo een laag is het veel lastiger voor de kevers om hun eitjes te leggen.

Besteed aandacht aan het onderhoud

Wanneer je ziet dat hout vochtig is of dat er schimmel op zit zou het kunnen dat er houtworm in zit. Dit zijn namelijk ook hele prachtige plekken voor een houtworm om zich te nestelen. Wanneer je het hout op voorhand goed onderhoud voorkom je ook meteen vocht en schimmel en is het niet uitnodigend voor de houtworm om zich er te gaan nestelen. Dit kan je ook weer doen met een lak- of verflaag.

Ventileer en verwarm je huis goed

Wanneer je je huis niet goed verwarmt en ventileert kan het vochtig worden in huis. Als je dat niet doet nodig je de houtworm uit om heerlijk bij je te komen verblijven. Wanneer je de ongenode en ongewenste gasten ontdekt is het vaak al te laat.

Maak gebruik van een anti-houtwormmiddel

Houten meubels, balken of constructies zijn heel makkelijk te behandelen met een middel dat houtworm tegen gaat . Dit middel zou je preventief kunnen gebruiken. Let er wel op dat er nog geen houtworm in zit. Het werkt alleen als preventiemiddel, niet om houtworm te bestrijden als het er eenmaal is.

Wat te doen als er toch houtworm in je hout zit?

Mocht het toch zo zijn dat er houtworm in je hout zit dan is het aan te raden een expert in te schakelen. Het bestrijden van houtworm is geen makkelijke klus als het er eenmaal zit.

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl