Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 maart 2022

Verbouwing financieren: hier moet je op letten

Groot (of achterstallig) onderhoud aanpakken, een woning verduurzamen, het woonoppervlakte vergroten of simpelweg de woning weer laten voldoen aan je huidige woonwensen: allerlei redenen om te gaan verbouwen. Een gemene deler is echter wel dat het in veel gevallen vraagt om een grote investering. Er zijn diverse mogelijkheden om deze te bekostigen. De drie opties die het meest gekozen worden zijn het gebruik van eigen spaargeld, een verbouwingslening of uitbreiding van de hypotheek. Hieronder lees je meer over zaken waar je aan moet denken bij deze drie financieringsvormen.

   

Je eigen spaargeld gebruiken

In de meeste gevallen is eigen vermogen investeren in je woning financieel het meest aantrekkelijk. Je hebt geen extra kosten in de vorm van rente, en het levert met de huidige lage spaarrente vaak een beter rendement dan een spaarrekening. Zeker als je tegen de grens aanzit van een negatieve rente, of het bedrag dat je belastingvrij mag sparen in box-3. Een nadeel van deze optie is overigens wel dat je geld vastzit in stenen. Het is dus belangrijk een financiële buffer te houden voor onverwachte grote uitgaven.

Kiezen voor een verbouwingslening

Heb je niet voldoende spaargeld voor een verbouwing? Dan is een andere optie een verbouwingslening. Deze kun je eventueel naast je al lopende hypotheek afsluiten. Het is vooral een goede optie als je qua inkomen een hogere hypotheek dan de woningwaarde zou kunnen krijgen, maar dit niet mogelijk is omdat niet meer dan 100 procent van de woningwaarde met een hypotheek gefinancierd mag worden (het nemen van energiebesparende maatregelen uitgezonderd). De voordelen van een verbouwingslening zijn de snelle aanvraag en afhandeling, de onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbare rente en het feit dat er geen bijkomende kosten worden gerekend. Een nadeel is dat de rente van een verbouwingslening hoger is dan de hypotheekrente.

Je hypotheek uitbreiden

De huizenprijzen vertonen al jarenlang een stijgende lijn. In december 2021 was er zelfs sprake van een stijging van ruim twintig procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging van de afgelopen decennia. Door de voortdurende stijgingen hebben veel woningeigenaren overwaarde. Deze kun je weer te gelde maken door je huidige hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten. Dit is momenteel nog steeds erg aantrekkelijk vanwege de lage hypotheekrente, al wordt wel verwacht dat deze dit jaar weer iets gaat stijgen. Een nadeel van deze optie zijn de hoge bijkomende kosten voor bijvoorbeeld hypotheekadvies, de notaris en afsluitkosten.

Nog meer financiële tips voor een verbouwing

Sommige mensen vinden verbouwen leuk, en zijn zelf altijd aan hun woning aan klussen. Anderen vinden het maar gedoe, en zoeken liever een andere woning als hun woonwensen veranderd zijn. Deze laatste groep heeft het momenteel niet gemakkelijk, nu op de woningmarkt gekte heerst. Doordat het aanbod van woningen erg klein is, zijn zij vaker aangewezen op een verbouwing. Tot welke groep je ook behoort, het is belangrijk om je er financieel goed op voor te bereiden.

Door een tekort aan bouwprofessionals en materiaalkosten moet namelijk je rekening houden met een flink bedrag aan verbouwingskosten. Waar je vroeger te maken had met een investering van tienduizenden euro’s, zou je het nu (uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden) eerder over een ton gaan hebben. Zorg daarom voor een goed overzicht van de kosten. Vraag meerdere offertes op om de prijzen en werkzaamheden goed te kunnen vergelijken. Reserveer ook altijd vijf procent van het totaalbedrag extra voor onvoorziene kosten.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl