Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 maart 2022

Hoe behandel je hout?

Hout is een prachtig materiaal. Het geeft een stukje natuur mee aan de ruimte waarin je het verwerkt, of dit nu een tuin of en woonkamer is. Echter wil je je hout wel mooi houden. Daarom moet je het goed behandelen. Hier zijn veel trucjes en hulpmiddelen voor, maar de juiste vinden is ook nogal een opgave. Om deze reden krijg je in deze blog een aantal tips om je hout te behandelen.

De kleur terughalen

Er is niets vervelender (en lelijker) dan hout dat zijn oorspronkelijke kleur totaal is kwijtgeraakt. Het ziet er dof en dood uit, en haalt gelijk de sfeer weg. Met een hout ontgrijzer kun je de oude, mooie en natuurlijke kleur terughalen. Het middeltje haalt de grijze waas of de groene aanslag weg die in de loop van tijd op het hout is komen te zitten. Het verwijdert daarmee dus ook bijvoorbeeld mos en algen op je hout. Het is op elk soort buitenhout te gebruiken wat het lekker makkelijk maakt. Het is tevens een veel betere en duurzamere optie dan je hout schoonmaken met een hogedrukspuit. Een hogedrukspuit oefent namelijk zulke druk uit op je hout dat het de zachte delen van het hout beschadigt, dit zorgt op lange termijn voor eerder slijtend hout en zul je het dus sneller moeten vervangen.

Tuinset mooi houden

Een tuinset is vaak het pareltje van de tuin. De tafel is meestal gemaakt van teakhout. Deze soort hout is prachtig, maar dient wel goed onderhouden te worden. De seizoenen brengen allerlei soorten weersomstandigheden met zich mee en er zal vuil en vocht in de tafel gaan trekken. Teakhout behandelen buiten is daarom de moeite waard om je tafel lang mee te laten gaan. 

Houtolie

Hout oliën zijn een prima optie om je hout te onderhouden. Ze dringen, mits je een goede kwaliteit hout olie hebt, diep in de houtnerf en vervangen de essentiële oliën die door verwering verloren zijn gegaan. Ze voeden en beschermen het oppervlak en onderhouden het hout van binnenuit. Hout oliën helpen het voorkomen van uitdrogen, kromtrekken en splijten en zorgen voor een taaie, duurzame en waterafstotende afwerking met een laag vuilgehalte. Kies een mengsel van olie en hars voor een betere waterafstotende werking, of versterkte uv-filters voor een betere afscherming en bescherming tegen zonneschade.

Olie kan het best in dunne en gelijkmatige lagen worden aangebracht met een kwast of doek, waarbij elke laag moet worden geabsorbeerd en gedroogd voordat deze opnieuw wordt aangebracht. Met kleuren en afwerkingen die beschikbaar zijn voor zowel zachthout als hardhout, zijn houtoliën een uitstekende keuze voor terrassen en tuinmeubelen.
Het aanbrengen van olie op je houten vlonder is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat het beschermd is tegen verwering en zwaar voetverkeer en tegelijkertijd een rijke kleur toevoegt. Vlonderolie is hier speciaal voor gemaakt en biedt dus de ultieme bescherming.

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl