Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 mei 2022

Nieuwe batterijtechniek: batterijcontainers uitkomst voor netkrapte in de bouw

Door het groeiend aantal zonnepanelen en elektrische auto’s gaat de ontwikkeling van nieuwe batterijen in sneltreinvaart. Met megabatterijen wordt tijdelijk een grote hoeveelheid zonne-energie opgeslagen zodat dit later gebruikt kan worden. Tot een paar jaar geleden waren dit vooral permanente installaties, maar dankzij nieuwe Solid State-batterijen, zijn er nu ook batterijcontainers voor de bouw beschikbaar. Een noodzakelijke uitkomst voor de netkrapte en duurzaamheidseisen voor de bouw en infra.

Overbelaste energienet: lange wachttijden en onvoldoende stroom

Veel bouwbedrijven kampen momenteel met de netkrapte in Nederland. De toename van elektrische auto’s en zonnepanelen heeft namelijk ook een keerzijde: de belasting van elektrische installaties op de netcapaciteit. Daardoor wordt het voor bouwbedrijven steeds moeilijker om op tijd een geschikte bouwaansluiting te krijgen. Binnenstedelijk een grootverbruiksaansluiting krijgen is al haast niet meer te doen. Traditioneel ligt het voor de hand om een aggregaat in te zetten, maar door duurzaamheidseisen op uitstoot en geluid is dat niet meer zo makkelijk.

Megabatterijen inzetten: Direct stroom zonder uitstoot

Met de nieuwe batterijcontainers kan de bouw direct starten, onafhankelijk van een nutsaansluiting en zonder de milieubelasting van een diesel aggregaat. In combinatie met zonnepanelen zorgt u dat de battery pack overdag opgeladen wordt, zodat u ’s nachts genoeg stroom heeft voor verlichting en cameramasten. Perfect voor off-grid bouwprojecten en spoorwegwerkzaamheden en on-grid als u er niet genoeg stroom beschikbaar is.

Peakshaving: bouwen met een kleinere netaansluiting en een batterijcontainer

Heeft u wel een netaansluiting, maar niet genoeg stroom voor de piekmoment? Bijvoorbeeld voor het starten van de torenkraan? Ook dan bieden deze nieuwe battery packs als tijdelijke energieopslag een slimme uitkomst. Doordat megabatterijen vaak voorzien zijn van omvormers met een groot vermogen, kunnen ze snel veel stroom leveren. Genoeg om tijdens een piek genoeg stroom te leveren zodat u geen grotere aansluiting nodig heeft. Daardoor bespaart u in het begin van uw project veel tijd doordat grotere aansluitingen vaak een langere aanvraag periode hebben. Vervolgens bespaart u een hoop kosten voor de aansluiting over de gehele bouwperiode.

Optimale inzet batterijcontainers door stroomberekening

Met de veelvoud van batterijverhuurders is het moeilijk om bij te houden welke batterijen nou echt het meest voordelig zijn voor de bouw. Big Ass Battery, een Nederlandse fabrikant, verkoopt vernieuwde Solid State-batterijen. Deze batterijcontainers onderscheiden zich van andere megabatterijen door de snelle laadtijd, hoge brandveiligheid, compacte omvang en een capaciteit die 100% te gebruiken is. Maar omdat je niet ‘zomaar’ een batterijcontainer neerzet, is Big Ass Battery een exclusieve samenwerking met RECO aangegaan. RECO voorziet al sinds 1953 bouwbedrijven van materieel voor complete bouwplaatsinrichting. Met de kennis, ervaring en het materieel onder één dak, is RECO de specialist voor de optimale inzet van megabatterijen in de bouw.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl