Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

26 september 2022

Machinefabriek: onmisbare partner in de bouw

De bouwsector is de laatste jaren flink onder druk komen te staan. Na de economische crises iets meer dan een decennium geleden waarbij de nieuwbouw grotendeels stilviel, is de vraag sterk  toegenomen. Effectief en efficiënt werken zijn vandaag de dag dan ook sleutelwoorden. Om dit te kunnen doen zijn bouwers afhankelijk van allerlei andere partijen. Een onmisbare partner tijdens het bouwproces is bijvoorbeeld een machinefabriek.

  Hijskraan in aanbouw  

Uitdagingen van de bouwsector

Een van de oorzaken van het woningtekort, is het feit dat nieuwbouw is achtergebleven bij het stijgende aantal inwoners in Nederland. Aan de vraag ligt het dus niet, maar er zijn wel allerlei uitdagingen als het gaat om het kunnen opleveren van woningen. Zo hebben bedrijven de laatste jaren niet alleen te maken gekregen met een personeelstekort en sterk stijgende prijzen van materialen, maar ook nog eens met de stikstofcrisis en ruimtetekort. Zodra er een vergunning om te bouwen is verleend, is het zaak zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Sterke afhankelijkheid van machines

Diverse ontwikkelingen in de bouw maken het mogelijk dat er zo snel mogelijk kan worden gewerkt, met strakke planningen. Een woning helemaal vanaf de grond handmatig opbouwen? Dat is iets van het verleden. Tegenwoordig gebruikt men steeds vaker materialen die al (deels) af-fabriek worden geleverd. Daarnaast gebruiken bouwprofessionals allerhande (vaak elektrisch) gereedschap, van klein (een muurfrees) tot groot (een kraan). De afhankelijkheid van machines geeft hierbij echter wel weer een extra risico. Wat immers als er iets kapot gaat? Stilstand kost geld en tijd.

Tips om stilstaande apparatuur te voorkomen en snel te verhelpen

Om machines zo goed en lang mogelijk te kunnen gebruiken, is onderhoud zeer belangrijk. Zonder onderhoud kan er immers vroegtijdige slijtage of schade ontstaan. Om dit te voorkomen is het allereerst van groot belang de bewegende onderdelen zoals tandwielen regelmatig te reinigen en smeren. Daarnaast kunnen regelmatige inspecties een bijdrage leveren aan het voorkomen van storingen aan apparatuur. Goed onderhoud kan stilstand echter nooit helemaal voorkomen. Is er toch iets defect? Zorg dan dat een machinefabriek snel kijkt wat er mogelijk is qua reparatie of revisie. Is dat niet het geval, dan kan een machinefabriek mogelijk wel op korte termijn een nieuw onderdeel leveren.

Zorg altijd voor een ‘plan b’

Aannemers maken vaak een hoofdplan. Hierin staan alle werkzaamheden, en in welke volgorde ze uitgevoerd dienen te worden. Loopt hierbij echter een ding vertraging op, dan is de kans op een sneeuwbaleffect groot. Omdat men tegenwoordig sterk afhankelijk is van machines in de bouw, is het daarom ook goed om altijd een ‘plan b’ te hebben. Omdat de kans op het falen van apparatuur nu eenmaal altijd aanwezig is, is het verstandig om naar meerdere manieren te kijken waarop een opdracht afgerond kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan back-upmachines.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl