Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 september 2022

De meest voorkomende soorten bouwafval

Indien jij werkzaam bent binnen de bouwsector is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten afval zijn. Door deze kennis is het mogelijk om ervoor te zorgen dat de recycling van afval toeneemt, een ontwikkeling die de laatste jaren is ingezet. De bouwsector is echter nog steeds een van de meest vervuilende sectoren waar veel vooruitgang is te boeken. Door voldoende kennis over verschillende afvalcategorieën en deze vervolgens gescheiden te houden draag je bij een wereld waarin er minder uitstoot is van CO2. Je kunt hierbij onder andere kiezen voor het verzamelen van plastic afval, wat rond kan zweven op de bouwplaats en opnieuw gebruikt kan worden. 

Het scheiden van afval

De basis voor afvalscheiding ligt in het idee om dit later voor verdere verwerking te gebruiken. Het verzamelde afval kan opnieuw worden gebruikt bij de productie van nieuw materiaal, of het kan in de verbrandingsoven gaan indien het onbruikbaar wordt geacht. Zelfs als het afval in de verbrandingsoven gaat is het belangrijk om afval te scheiden, aangezien niet elke afvalsoort in dezelfde verbrandingsoven gaat. De uitstoot van CO2 en de kosten verbonden aan het verwerken van afval zijn niet per categorie hetzelfde. Door afval te scheiden kun je een actieve bijdrage leveren aan het milieu en tevens geld besparen. Meer weten over afval scheiden en/of de kosten van afvalinzameling?

Op de website van Milieu Service Nederland vind je alles wat je moet weten.

Soorten bouwafval

Er zijn verschillende soorten bouwafval beschikbaar binnen bouwsector, aansluitend op het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Het is belangrijk om deze verschillen te kennen en vervolgens verschillende containers te plaatsen voor het verzamelen van afval. De container die je plaatst moet van een voldoende formaat zijn, bestaande uit goed materiaal en tevens gemakkelijk verplaatsbaar. Je kunt verder verschillende soorten afval onderscheiden, denk hierbij aan puin, houtafval, grondafval en groenafval. Het verzamelen en vervolgens scheiden van afval kun je het beste in een vroeg stadium doen. 

Etiketten

Het is lastig om het overzicht te behouden indien je werkzaam bent in de bouwsector en er veel afval wordt geproduceerd. Het kan hierbij helpen om verschillende containers neer te zetten. Door vervolgens met etiketten te werken waarop je vermeldt wat voor afval in de container gegooid mag worden voorkom je dat medewerkers een fout maken. De containers die je plaats moeten verder mobiel zijn, zodat je zware fysieke arbeid kunt voorkomen. Verder is het van belang om voldoende onderzoek te doen naar de afvalcategorieën. Door goed te lezen voorkom je fouten in het gehele proces. Ten slotte moet jij jouw medewerkers stimuleren om zelf aan het scheiden en weggooien van afval te doen.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl