Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 oktober 2022

Rigging: wat is het?

Als je wel eens op evenementen rondloopt heb je ongetwijfeld te maken gehad met rigging. Rigging wordt voornamelijk gebruikt door technici op evenementen en is dus geen algemeen bekend begrip. Het is daarom niet zo gek dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Daarom leggen we jou in dit artikel uit wat het is en waarom het wordt gebruikt.

Wat is rigging?

Rigging is een verzamelnaam voor alles wat nodig is om audiovisuele middelen de lucht in te krijgen. Dit wordt veel gebruikt bij evenementen, concerten, televisieopnames en theater. Je kunt hierbij denken aan onderstaande onderwerpen:

  1. Verschillende soorten trussen
  2. Motortakels
  3. Takelsturing
  4. Staalkabels
  5. Kettingen
  6. Baseplates
  7. Delay torens
  8. Ground support

 

Trussen

Trussen zijn een veelgebruikt rigging materiaal. Dit zijn enorm stevige metalen constructies waarin audiovisuele middelen worden gehesen door middel van motortakels. Deze moeten een hoog gewicht kunnen dragen, aangezien ze zware geluidsinstallaties, schermen en verlichting op grote hoogte moeten houden. Trussen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen en maten die aan elkaar te bevestigen zijn. 

Motortakels

Motortakels worden gebruikt om trussen de hoogte in te krijgen en te bevestigen aan de trussconstructie. Vervolgens wordt hier bijvoorbeeld audiovisuele apparatuur aan gehangen, die door middel van motortakels de lucht in wordt gekregen.

 

Waarom wordt rigging gebruikt?

Vaak zijn evenemententerreinen gigantisch groot. Door middel van rigging krijgt iedere bezoeker een goede beleving. Door het omhoog hijsen van geluidssystemen wordt het geluid niet geblokkeerd en heeft het een groter bereik. Daarnaast zijn videoschermen voor iedereen goed zichtbaar, waardoor je zelfs meekrijgt wat er op het podium gebeurt als je achteraan staat. Verder kunnen er mooie lichteffecten worden toegepast door verlichting op
te hangen aan de trussen. 

Veiligheid is essentieel

Bij rigging is veiligheid een van de belangrijkste onderdelen. Er lopen namelijk veel mensen onder het materiaal door. Alles moet regelmatig gekeurd en gecertificeerd worden en medewerkers zijn opgeleid om met het materiaal te werken. Soms worden artiesten of objecten zelfs tijdens een concert verplaatst. Dit moet goed gerepeteerd worden voor zo weinig mogelijk risico’s.

Voor het evenement wordt een riggingtekening gemaakt, waarop iedereen precies kan zien wat de positie en het gewicht is van elk object en met welke middelen dit omhoog gebracht moet worden.

Rigging materiaal huren

Rigging materiaal kun je zelf aanschaffen, maar het is ook mogelijk om dit te huren. Hierbij geef je de keuring en certificering uit handen en het is prijstechnisch vaak een betere optie dan alles zelf aan te schaffen.

Ben je op zoek naar rigging materiaalvoor jouw evenement? Bij Riggingbox huur je alles wat nodig is, van trussen en motortakels tot kettingen. De producten zijn al gebruikt op meerdere grote en kleine evenementen, zoals Lowlands, Pinkpop en Vrienden van Amstel Live. Neem contact op met Riggingbox en laat je adviseren over de juiste rigging voor het realiseren van de perfecte beleving op jouw evenement.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl