Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

27 juli 2023

Waarvoor wordt rubber gebruikt op de bouw

Voor wie weleens op een bouwplaats is geweest of een verbouwing heeft gehad aan zijn of haar huis, die heeft vast wel gezien dat er in vrijwel alle gevallen gebruik wordt gemaakt van rubber. Het gebruik van rubber heeft namelijk ontzettend veel voordelen, waardoor het een perfect materiaal is voor allerlei verschillende toepassingen. Omdat we heel goed snappen dat je misschien niet direct de verschillende toepassingen op kunt noemen, hebben we de voornaamste voor je op een rijtje gezet. Je zult namelijk versteld staan van de enorme voordelen die het biedt.

Rubber als afdichting

Een van de meest voorkomende toepassingen van rubber in de bouw is als afdichtingsmateriaal. Rubberen afdichtingen worden gebruikt om lekken te voorkomen en kunnen op verschillende plaatsen worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan deuren en ramen, waar rubberen dichtingen helpen om een luchtdichte afsluiting te creëren. Dit helpt energieverlies te verminderen en zorgt daarmee ook voor een comfortabel binnenklimaat. Kijk maar eens aan de binnenkant van het kozijn van bijvoorbeeld je raam. De kans dat hier een rubberen rand langsheen loopt, die is vrij groot. Een ander goed voorbeeld is de koelkast. Om ervoor te zorgen dat je koelkast niet onnodig veel stroom verbruikt, is ervoor gekozen om een rubberen rand langs de volledige rand van de deur te maken.

Geluids- en trillingsisolatie

Rubber wordt ook vaak gebruikt voor geluids- en trillingsisolatie in de bouw. Door de flexibele eigenschappen van rubber kan het trillingen absorberen en voorkomen dat deze zich door een constructie verspreiden. Dit wordt ook wel de geleidbaarheid van rubber genoemd en speelt dus een belangrijke rol. Overigens geldt dit ook voor het geleiden van stroom en warmte. Afhankelijk van de situatie wordt het type rubber hier uiteraard op aangepast. Dit is vooral belangrijk in situaties waarin geluidsoverlast tot een minimum moet worden beperkt. Rubberen matten of isolatiepanelen worden bijvoorbeeld geplaatst onder machines of vloeren om trillingen en het geluid dat hierdoor wordt veroorzaakt te verminderen. Je kunt er dus echt alle kanten mee op zoals je kunt zien.

Dakbedekking

Als er één plek is in zowel een huis als een ander gebouw wat waterdicht moet zijn, dan is dat natuurlijk het dak. Dit is daarom ook de plek waar veel gebruik wordt gemaakt van rubber. Rubberen dakbedekking, ook wel bekend als EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), is een populair materiaal vanwege de duurzaamheid en vooral ook waterdichte eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt voor platte daken en heeft een lange levensduur. Daarnaast is rubber dakbedekking bestand tegen extreme weersomstandigheden, waardoor het een betrouwbare keuze is voor allerlei verschillende type bouwprojecten. Zo is het dus ideaal voor een huis, maar kan het ook worden gebruikt voor een dak van een fabriekshal bijvoorbeeld.

Is rubber duurzaam?

Een veelgestelde vraag is of rubber duurzaam is. Dit komt vooral doordat we regelmatig zien en horen dat rubber slecht zal zijn voor het milieu. Toch is dit absoluut niet het geval! Sterker nog, rubber is in heel veel gevallen juist een duurzaam alternatief op veel andere materialen. Natuurlijk rubber wordt gewonnen uit rubberbomen en is biologisch afbreekbaar, waardoor het een hernieuwbare en milieuvriendelijke keuze is. Daarnaast kan rubber gerecycled worden en gebruikt worden in verschillende toepassingen, zoals gerecyclede rubberen vloeren en rubberen tegels voor speelplaatsen. Een duurzame keuze dus!

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl