5 oktober 2023
De bouw is en blijft een risicovolle werkomgeving. Het is de tweede sector als het gaat om aantallen bedrijfsongevallen, zo blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen 2021. Omdat de sector ook nog eens een van de grotere van het land is, gaat het jaarlijks al gauw om duizenden mensen die letsel (of erger) oplopen. Hoewel het aantal dodelijke slachtoffers de afgelopen jaren flink is gedaald (van 21 in 2018 naar 10 in 2021), is het zaak veel aandacht te houden voor de gezondheid en veiligheid van mensen op de bouwplaats. Hoe VCA hier een bijdrage aan levert? Dat lees je hieronder.
Het is niet opmerkelijk dat een bouwplaats veel meer risico op letsel geeft dan bijvoorbeeld een kantoor. Mensen werken vaak op hoogte, met machines en er worden voortdurend allerlei grote, zware bouwmaterialen over de locatie getransporteerd. Een dergelijke werkomgeving vraagt om een groot veiligheidsbewustzijn. Meer aandacht voor risico’s en betere kennis over hoe deze te voorkomen zijn, verkleint de kans op ongevallen. De Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers (VCA) is dan ook niet alleen een pre, maar wordt steeds vaker verplicht gesteld door opdrachtgevers.
Steeds vaker is een VCA Certificaat verplicht voor mensen die op een bouwplaats werken of zich inhoudelijk met de werkzaamheden bezighouden. Voor uitvoerende vakmensen is er B-VCA, ook bekend als VCA Basis. Deze VCA-cursus behandelt onder meer het werken met gevaarlijke stoffen, gereedschap, elektriciteit en werken op hoogte. Daarnaast zijn er vandaag de dag duizenden zzp’ers actief in de bouwbranche. Voor hen – en voor leidinggevenden binnen bouw(-gerelateerde)-bedrijven is een VOL-VCA certificaat het meest geschikt. Met een VCA-certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden toon je niet alleen aan dat je alles weet over veiligheids- en milieuwetten, maar dat je ook medewerkers motiveert om veilig te werken.
Een VCA certificaat is behoorlijk waardevol, maar vraagt geen grote tijdsinvestering. Allereerst dient de cursist de theorie te leren. Dit is mogelijk uit een boek of door middel van online zelfstudie of een klassikale bijeenkomst. Dit kost de cursist ongeveer acht uur. Vervolgens wordt de kennis van de theorie getoetst met een VCA-examen. Leg je dit examen voldoende af, dan ontvang je een VCA-certificaat. Individuele certificaten zijn tien jaar geldig.
Een VCA-certificaat is steeds vaker verplicht voor onder andere mensen die actief zijn in de bouw en elektrotechniek. Denk daarbij aan metselaars, loodgieters, timmermensen, stukadoors, tegelzetters, voegers, dakdekkers, elektriciens, mensen die isolatie aanbrengen en zonnepanelen installeren. Daarnaast mogen ook steigerbouwers niet vergeten worden.
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.